Žigmanov: Položaj svake nacionalne manjine se može poboljšati 1Foto: FoNet/ Medija centar

Položaj svake nacionalne manjine se može poboljšati, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, tokom Okruglog stola „Dve decenije od donošenja Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina“, uz ocenu da je taj akt doprineo unapređenju manjinskih prava.

 

Taj zakon je bio formalni čin priznanja nacionalnih majina u Srbiji, kako bi mogle ostvariti svoja prava. Radi se o aktu koji je osnova razgovora o položaju nacionalnih manjina, rekao je Žigmanov.

Akademik i bivši savezni ministar pravde Tibor Varadi je izjavio da su stanovnici Srbije i svake druge zemlje jednaki i da ta ljudska jednakost obuhvata i pravo na očuvanje svog identiteta, što nije lako obezebediti zakonskim normama.

Usvajanje tog zakona nije bilo lak zadatak, pošto je bilo potrebno odvojiti se od parola koje su mnogi sledili u prethodnoj deceniji, naveo je Varadi.

On je Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina okarakterisao kao „ozbiljan korak ka normalnosti“.

Zakon je u međuvremenu doživeo promene, ali su njime postavljeni osnovni principi jednakosti i prava na različitost, izjavio je Varadi.

Prvi predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža je rekao da je raspadom Jugoslavije došlo i do raspada dogme o bratstvu i jedinstvu.

Ta dogma se brzo raspršila i manjinske zajednice su izgubile ono što su imale u prethodnoj državi. Od disolucije SFRJ nije bilo značajnijeg događaja na planu odnosa većine i manjine od usvajanja Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, izjavio je Joža.

On je konstatovao da je usvajanje tog propisa označilo veoma dobru perspektivu u odnosu na ono što smo prethodnih decenija doživljavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.