Žigmanov pozvao građane hrvatske nacionalnosti da se na popisu slobodno izjasne kao Hrvati 1Foto; Shutterstock / blfmr

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je danas sve građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji da se na popisu stanovništva „sa ponosom“ izjasne kao Hrvati, da im je maternji jezik hrvatski i da su rimokatolici po veroispovesti.

Predsednik DSHV Tomislav Žigmanov naveo je u saopštenju da je „opšte poznato“ da rezultati popisa imaju velike, a ponekad i odlučujuće posledice na društvene procese u društvenoj dinamici manjinskih zajednica, koji prevazilaze okvire „pukih statističkih pokazatelja“.

„Recimo popisivaču bez zadrške da smo po nacionalnosti Hrvati, da se služimo hrvatskim jezikom, bez obzira da li u govoru koristimo bunjevačku ili šokačku ikavicu, i da je naša vera rimokatolička“, naveo je Žigmanov u pozivu.

Prema njegovim rečima, broj članova određene zajednice direktno utiče na broj odbornika u organima samouprave, a u korišćenju manjinskih prava često se kao kriterijum za primenu određenog prava i za njegov obim ističe procenat pripadnika nacionalne manjine.

„Sve pomenuto ima značajne posledice po budućnost Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji“, ocenio je DSHV.

Kako su dodali, u popisnim komisijama predstavnici hrvatske zajednice nalaze se u osam lokalnih samouprava, a značajan broj Hrvata registrovao se kao popisivači.

DSHV se, kako su naveli, uprkos „negativnoj društvenoj atmosferi“, bavio ohrabrivanjem pripadnika hrvatske zajednice da se slobodno izjašnjavaju o tome ko su, u čemu su podršku pružali i politički predstavnici iz Hrvatske.

U proteklom periodu je sprovedena i kampanja pod nazivom „Znam ko sam!“, u okviru koje su se delili promotivni materijali.

DSHV je objasnio da je tom kampanjom želeo da izazove ponos onima koji su zastrašeni ili nesigurni, kako bi mogli jasno i nedvosmisleno da se izjasne o tome ko su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari