Zijin Bor Koper Bor oživljava proizvodnju u rudniku Novo Cerovo 1Foto: Gorica Tončev Vasilić

Kompanija Zijin Bor Koper počela je raskrivanje rudnika bakra Novo Cerovo, trećeg u sastavu ovog rudarskog kompleksa, čiji se kapacitet procenjuje na 2,5 miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina, saznaje Danas u Službi informisanja ove kompanije. 

Nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, a u skladu sa zakonodavstvom Srbije, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi.

Prema rečima rukovodioca Cerova, Dragana Ilića, kompanija Zijin Bor Koper uložila je dosta sredstava u rudnik Cerovo za čije potrebe je kupljeno 15 kamiona, tri bagera, dve bušalice, buldozer, valjak, utovarivač i cisterna za gorivo.

Prve količine bakra iz ovog rudnika, kako najavljuje pomoćnik generalnog direktora Zijin Bor Koper, Hu Shaohua, očekuju se početkom juna koji podseća da kompanija od oktobra 2019.godine kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

Zijin Bor Koper Bor oživljava proizvodnju u rudniku Novo Cerovo 2
Foto: Gorica Tončev Vasilić

Oživljavanje proizvodnje u Cerovu, naglašava Hu Shaohua, velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020. godine.

Inače, Novo Cerovo se sastoji od površinskog kopa i dela koji će baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije.

Zbog toga je u toku i revitalizacija drobilica, mlinskih sekcija i hidrotransporta, kao i kontrola agregata, navode odgovorni u kompaniji.

Tako je umesto stare primarne drobilice, kupljena  nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica, radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Shaohua.

Inače, Zijin Bor Koper planira da prvu količinu oksidne rude propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari