Zima ili natprosečne temperature: Šta nas čeka u narednim mesecima? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić najavio je za Dnevnik.hr da li nam se vraća zima ili ćemo i dalje biti zahvalni na temperaturama višim od prosečnih za ovu godinu, najviše zbog nižih računa za grejanje.

Brojne zemlje širom Evrope oborile su temperaturne rekorde prošle nedelje. Varšava je pre nedelju dana zabeležila 19 stepeni, dok je u španskom Bilbau bilo 25, što je 10 stepeni više od proseka. I dok se Severna Amerika suočava sa hladnoćom bez presedana, Evropa je prošle nedelje hodala u kratkim rukavima.

Istorijski visoke temperature zabeležile su Danska, Holandija, Poljska, Češka, Belorusija, Litvanija i Letonija.

Velika Britanija, Irska, Francuska i Španija proglasile su 2022. najtopliju godinu u istoriji, prenosi Bi-Bi-Si.

I Hrvatska je prošle nedelje imala prolećne temperature na čemu su mnogi zahvalni zbog nižih računa za grejanje.

Iako su stigle zahlađenje i padavine, to su još uvek iznad prosečnih temperatura.

Pitali smo meteorologa Dnevnika Nove TV Ivana Čačića da li nam se vraća zima ili ćemo i dalje imati iznadprosečne temperature.

„Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem već utiču na mnoge vremenske i klimatske ekstreme u svim regijama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, gdje toplinski valovi postaju sve više pravilo i evidentno postaju sve izraženiji i duže traju. Sve toplije zime nesumnjivo su ukazuju na efekte klimatskih promjena. Podsjetimo, proteklih sedam godina na globalnom nivou bile su najtoplije zabilježene od 1850. Klimatske projekcije pokazuju da im se možemo pridružiti i u protekloj 2022. godini u Hrvatskoj“, rekao nam je Čačić.

„Prema izveštaju Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 2022. godini temperatura vazduha na svim stanicama bila je viša od višegodišnjeg proseka. Štaviše, 2022. godina je bila izuzetno topla u skoro celoj zemlji.

Jedina odstupanja srednje temperature u Komiži i Križevcima, u odnosu na normalu 1981-2010, bila su u kategoriji veoma toplo, što je takođe znatno iznad višegodišnjeg proseka. Jednako tako, na svim stanicama u decembru 2022. godine, odnosno u prvom mesecu klimatološke zime, temperatura vazduha je bila viša od prosečne, za više od 3 stepena celzijusa.

Stoga nije iznenađujuće što se temperaturni uslovi u Hrvatskoj za decembar 2022. opisuju i u kategorijama: vrlo toplo ili ekstremno toplo“, napomenuo je on.

Toplo iznad proseka

Na pitanje šta nas čeka krajem zime i početkom proleća, odgovara:

„Prema sezonskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja je usaglašena sa Klimatskim forumom za jugoistočnu Evropu Svetske meteorološke organizacije, ovu zimu u celini najverovatnije će karakterisati natprosečne vrućine. Sva tri meseca (od januara do marta), pozitivno odstupanje srednje mesečne temperature od proseka najveće je verovatno na Jadranu i primorju, dok na kopnu, posebno u februaru, postoji verovatnoća temperatura bliže prosečnim vrednostima.

Prognoza količine i, posebno, vrste padavina je mnogo komplikovanija jer je pouzdanost za duži vremenski period primetno manja. Postoji signal da će na Jadranu i duž njega u sva tri meseca biti više kiše od proseka“, istakao je meteorolog i rekao kakav nas januar očekuje.

„Veoma je izvesno da će ovogodišnji januar biti topliji od klimatskog proseka, što će biti posebno naglašeno u prvoj polovini meseca. Mesečne padavine će biti uglavnom u granicama višegodišnjeg proseka. Suvo vreme će biti više nego što je to slučaj. izraženo u većini regiona u prvoj polovini meseca, dok u drugim mesečni iznos može biti malo veći, pre svega na Jadranu. Po svemu sudeći, ovogodišnji januar neće biti upamćen po zimskoj hladnoći ili snegu“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari