Žitelji romskog naselja “12. februar” u Nišu koji su sedam meseci bez struje sutra protestvuju ispred Ministarstva energetike 1Foto: Pokret Opre Roma Srbija

Žitelji romskog naselja “12. februar” u Nišu, koji duže od sedam meseci nemaju struju, protestvovaće sutra ispred Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu.

Njihov glavni zahtev je hitno uključenje struje, a traže i sistemsko rešenje za plaćanje starog duga, tekuće potrošnje i individualnih priključaka, kao i izradu modela priključenja koji će pomoći i drugima koji su u istoj ili sličnoj situaciji.

Članovima 24 porodice iz ovog naselja koje žive bez struje, među kojima “ima dosta dece i bolesnih”, pridružiće se Pokret “Opre Roma”.

U tom pokretu su upozorili da je stanovnicima ovog naselja ugroženo zdravlje zbog zime, hladnoće i nedostatka osnovnih uslova za život, kao što su topla voda, grejanje ili frižider.

“Situacija u naselju je samo jedan od hiljade primera u Srbiji gde najugroženiji nemaju pristup električnoj energiji u kriznom periodu. Ovaj slučaj je isto tako samo ilustracija posledica nadolazeće energetske krize u Srbiji na koji država mora da odgovori”, rekli su u “Opre Roma”.

Stanovnici naselja “22. februar” već su protestvovali ispred ovog ministarstva 15. novembra, čekali odgovor cele noći, a onda prekinuli protest jer je jednom od njih pozlilo.

U Ministarstvu su tada kazali da im je struja isključena zbog dugova, koji će morati da budu izmireni, kao i da je zbog neovlašćene potrošnje pokrenut krivični postupak, ali da “rade na nalaženju zakonitog rešenja ovog problema pošto dolazi zima”.

Sutrašnji protest počinje u 13.30 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari