Papa Franja (Horhe Mario Bergoljo) juče je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve, javile su agencije. Papa Franja primio je „ribarov prsten“ i papski ogrtač – „palijum“, na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Grupa kardinala zatim je prišla papi Franji i zaklela mu se na vernost.


Papa, koji je službu preuzeo na dan svetog Josipa, zaštitnika crkve, pozvao je vernike da ne zaboravljaju bližnje, posebno decu, stare i bolesne, a političarima je poručio da zaštite ljude i životnu sredinu.

– Treba živeti u poštovanju, dobru i čuvanju prijateljstva. Budite čuvari božjih darova. Ako ne vodimo brigu o svemu što je bog stvorio, srce se suši. Zbog toga bih zamolio sve koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu da budu čuvari božjeg plana – poručio je papa Franja.

U skladu sa svojim načelima, papa je odlučio da maksimalno skrati liturgiju. Svečana inauguracijska misa trajala je nešto više od jedan sat, dok je, primera radi, prilikom ustoličenja prethodnog pape trajala tri sata.

Na svečanost u Vatikanu stigli su mnogi evropski i svetski zvaničnici i više od 150 delegacija. Među njima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata. Misi ispred bazilike svetog Petra prisustvovali su predstavnici najvećih svetskih religija, među kojima je bio i vaseljenski patrijarh Vartolomej. Bio je to prvi put da je duhovni vođa pravoslavne crkve prisustvovao inauguraciji pape posle šizme 1054. godine.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve izabran je 13. marta posle povlačenja Benedikta Šesnaestog s dužnosti 28. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari