Životna sredina još uvek daleko od usklađivanja sa EU 1Foto: BeoInfo

Na otvaranje poglavlja 27 koje se tiče životne sredine i klimatskih promena u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Srbija će morati da sačeka još neko vreme, koliko – nije poznato, jer je pregovaračka pozicija formirana tek na nivou nacrta.

Nije utvrđeno koliko je tačno novca potrebno da bi Srbija ispunila standarde EU iz ove oblasti, niti kako naći sredstva, a nije formulisan ni rok za sprovođenje potrebnih mera, zaključuje se nakon sastanka Pregovaračke grupe 27 sa Nacionalnim konventom, na kome je uvodnu reč, između ostalih, dao Goran Trivan, novoizabrani ministar za zaštitu životne sredine.

Trivan je naglasio da je poglavlje 27 najobimnije i najdelikatnije za pregovaranje zato što zadire u sve sfere društva i da je neophodno da se ovaj proces detaljno isplanira.

– Cifre se kreću od osam do 20 milijardi evra i na neki način sve cifre mogu biti tačne, samo zavisi šta ćemo postaviti u okvir za sprovođenje, ali bez 15 milijardi ja mislim da to nije moguće. To ćemo prepustiti stručnjacima, a nagradno pitanje je kako doći do novca, i u kom roku ćemo to da ispregovaramo, što je možda i najvažnije jer treba da budu što duži da bismo mogli sve da ostvarimo, objašnjava Trivan. On ukazuje da, ukoliko se proces ne sprovede kako treba, šteta koju ćemo plaćati može biti veoma velika, o čemu govore iskustva nekih zemalja, koje već sad plaćaju penale u milionima evra na godišnjem nivou zbog propusta u pregovorima. Kao konkretne oblasti u kojima će Srbija imati najviše posla za poboljšanje standarda, Trivan je naveo upravljanje otpadnim vodama i upravljanje komunalnim otpadom.

Veliki zagađivači moraće urednije da podnose izveštaje Direkciji za zaštitu životne sredine i usaglase se svoje poslovanje sa standardima EU, istakla je Nataša Đereg, koordinatorka radne grupe za poglavlje 27 Nacionalnog konventa o EU.

– Energetika kao sektor je najveći zagađivač životne sredine i insistiramo da njihovi izveštaji budu dostupni javnosti. Oni će morati i da se izjasne o Nacionalnom planu smanjenja emisija iz termocentrala i toplana u Srbiji, kako i za koji period će industrija i postrojenja moći da se usaglase sa direktivama EU. Do sada je to išlo dosta traljavo, ukazala je Đereg.

Božović: Priprema 94 dokumenta

Šefica Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 Stana Božović rekla je da će do kraja 2018. grupa biti u obavezi da pripremi 94 pravna akta, kako bi se nacionalno zakonodavstvo u oblasti životne sredine uskladilo sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari