Dvadesetak slikara iz gotovo svih delova zemlje okupilo se nedavno u hotelu „Panorama“ na likovnoj koloniji pod nazivom „Zlatar 2014.“ Manifestaciju, koja pretenduje da preraste u tradicionalnu, ustanovila je Opština Nova Varoš, na inicijativu Opštinskog veća, a u organizaciji Turističko-sportskog centra, u cilju promocije turističkih potencijala zlatarskog kraja i kako bi se, kroz afirmaciju likovnog stvaralaštva, obogatila letnja kulturna ponuda.

U srcu raskošno mirisne šume, na mestu istinskog kontakta sa netaknutom prirodom, gde su inspiracija i nadahnuće za umetnike nepresušni, svoju „bitku“ sa belim platnom „vojevala“ su tako 22 slikara iz Beograda, Kikinde, Paraćina, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Požege i Užica. Ne štedeći se u svom likovnom stvaralaštvu , umetnici su tokom osmodnevnog boravka na Zlataru naslikali šezdesetak izuzetno kvalitetnih slikarskih dela, uglavnom ulja na platnu i akvarela, koja ostaju na dar domaćinu – hotelu „Panorama“.

– Obzirom na ambijent u kome su umetnici stvarali, pejzaž se nametnuo kao najčešći motiv na slikama učesnika kolonije. Tematski su dela, ipak, bila raznovrsna, kao i likovni izrazi koji su varirali od impresionizma do realizma. Odaziv slikara, među kojima je bilo i afirmisanih likovnih stvaralaca, kao i amatera i samoukih slikara, bio je više nego zadovoljavajući, kao i njihov učinak. I kvalitet kolonije je bio na zavidnom umetničkom nivou, učesnici su oduševljeni novovaroškim krajem i gostoprimstvom domaćina, tako da je manifestacija ispunila svoj cilj i nagovestila još berićetniju smotru narednog leta, ističe član Opštinskog veća i ovdašnji slikar Dušan Mandić, inače, inicijator likovne kolonije, i podseća da su nesebičan doprinos u organizaciji i realizaciji manifestacije pružili predsednik opštine Dimitrije Paunović i direktorka TSC Ivana Novaković.

U fokusu ove svojevrsne smotre slikara bili su, kako bogatstvo likovnih rukopisa i razmena ideja već prekaljenih slikara, tako i afirmacija mlađih umetnika, koji su svi zajedno sa Zlatara otišli sa predivnim impresijama, uz obećanje da će novovaroški kraj ponovo posetiti, ali ga i preporučiti ljubiteljima putovanja i zaljubljenicima u prirodu. U znak zahvalnosti, svaki od učesnika kolonije poklonio je našem gradu po dva slikarska dela, sem poznatog užičkog umetnika Đorđa Stanića, koji je izradio još jednu dodatnu sliku – veliko platno sa motivima Specijalnog rezervata Uvac, koja će oplemeniti foaje jedinog hotela na ovdašnjoj planinskoj lepotici.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.