Zlatiborski okrug većšest meseci nema načelnika, jer je u junu prošle godine Branislav Mitrović(G17 plus), podneo ostavku budući da je izabran za narodnog poslanika.

U poslednje vreme spekulisalo se o raznim kadrovskim rešenjima, ali neobičnost priče o načelniku čini vest da će na to mesto, koje je po koalicionom dogovoru pripalo stranci G17 plus, Mitrović biti ponovo postavljen. Odluku o tome Vlada Srbije trebalo bi da donese za nekoliko dana, a najverovatnije na sednici u četvrtak.

Iako ta funkcija važi za jednu od lagodnijih i ne mnogo uticajnih, ali i da je dobrodošla za uhlebljenje isključivo partijskih kadrova, sagovornici Danasa tvrde da je upražnjeno mesto načelnika izazvalo zastoje u realizaciji nekoliko regionalnihh projekata. Oni ističu da šestomesečnim nečinjenjem, centralna vlast, odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje postavlja nečelnike okruga, iskazuje neozbiljnost i neodgovornost, čime potvrđuje tezu u javnosti o bitnosti tog položaja za poreske obveznike.

Istakavši da je polugodišnje odsustvo prvog čoveka Zlatiborskog okruga negativno uticalo na pripreme za buduću regionalizaciju Srbije, učešće na konkurse EU i nadležnih ministarstava za regionalne projekte, ali i prekograničnu saradnju, Jovan Marković(DS), gradonačelnik Užica, kaže da „takve propuste neće biti lako nadoknaditi u ovoj godini“. – Nepostupanje Vlade i nadležnog ministarstva ukazuje na to da tu funkciju doživljavaju ili kao neozbiljnu ili kao nepotrebnu. Nedopustivo da to mesto, koje je vrlo važo, bude nepopunjeno svih ovih meseci – rekao je Danasu Marković, smatrajući da „Užice ipak nije imalo direktnih i vidljivih šteta“. – Međutim, šteta je ako nismo ozbiljno radili na realizaciji projekata kao što su regionalna sanitarna deponija, aerodrom Ponikve, autoput do Požege, vodosnebdevanje i sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Ključna osoba za to je upravo načelnik okruga, ali i republilčke inspekcijske službe – objašnjava Marković.

I Milan Stamatović(DSS), predsednik opštine Čajetina, deli stavove užičkog gradonačelnika, a potom navodi da su inspekcijske službe radile svoj deo posla, ali da bi sigurno bile efikasnije i organizivanije da je na vreme postavljen načelnik okruga. – Bili smo uskraćeni za mogućnosti da Vladi Srbije uspešno predstavimo i kandidujemo mnoge regionalne projekte – poručuje Stamatović.

– Nisam primetio da ga nema, niti da ga je bilo, jer Požega od načelnika Okruga nije imala nikakve koristi. Ako je ta funkcija toliko važna, zbog čega se toliko odugovlači sa imenovanjem novog načelnika, mada je to mesto uvek služilo za stranačka namirivanja – kaže Aleksandar Grbović(SRS), predsednik požeške opštine, dodavši da od 14. jula prošle godine otkada je on postao predsednik opštine, Mitrovićkao načelnik okruga nijednom nije dolazio u sedište požeške opštine.

Potvrđujući da je ponovo predviđen za istu funkciju, Branislav Mitrovićsmatra da je „neozbiljno što nakon njegove ostavke nije imenovan novi načelnik, ali da štetu nisu trpeli ni okrug ni korisnici usluga okružne administracije“, za koju kaže da broji 28 zaposlenih i da koordinira radom 160 republičkih inspektora na području ovog okruga. – Ipak, načelnik ima i veliku političku odgovornost i odgovornost u smislu zajedničkog pravca delovanja, pa smatram da nije dobro što Vlada Srbije, dok sam bio poslanik, nije imenovala novog načelnika – rekao je Mitrović, koji je u prethodnoj lokalnoj vlasti bio opštinski menadžer, godinu dana je obavljao funkciju načelnika Okruga i za to vreme uspostavio saradnju sa partnerima iz Slovačke, a u junu prošle godine je podneo ostavku, nakon što je bio izabran za narodnog poslanika. Sve to ga, kako je ocenio, „na osnovu stavova stranke i Vlade Srbije, preporučuje da ponovo i kvalitetno obavlja dužnost načelnika okruga“. – Tačno je da je propušteno dragoceno vreme, ali nema konkretnih šteta u smislu da je neki projekat zaustavljen. Mnogo toga zavisi i od predsednika opština, ali načelnik Okruga nije mađoničar – poručuje bivši i budući načelnik Zlatiborskog okruga.

Okruzima uskoro veća važnost

Uvideo sam da ne bi bilo dobro da se na to mesto imenuje čovek koji nije iz Užica, jer Zlatiborski okrug je izuzetno važan i perspektivan. S druge strane, zakonom koji će najveovatnije u martu biti u Narodnoj skupštini, okruzima se daje znatno veća važnost. Od okruga se može očekivati i mnogo ozbiljniji nastup, a sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. Užice će biti centar evroregiona Zapad i načelnici će imati značajnu ulogu – objasnio je Mitrovićsvoje razloge za povratak na staru dužnost, odbacujući da u njegovim motivima postoje bilo kakve kalkulacije. – Za razliku od većine poltičara, biću jedinstven i pozitivan primer u Srbiji, jer ću se iz Beograda vratiti u manju sredinu i to na funkciju koja je manje plaćena od funkcije narodnog poslanika – poručio je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari