Zoo vrt na Paliću dobio mladunce afričke oklopne kornjače 1Foto: Fejsbuk stranica Zoo Palić

U Zoološkom vrtu na Paliću uspešno sproveden projekat razmnožavanja afričkih oklopnih kornjača.

Afrička oklopna kornjača (Geochelone sulcata – Centrochelys sulcata) je najveća kopnena kornjača i treća po veličini na svetu. Prirodno stanište joj je Afrika i nalazi se u ranjivom statusu (VU) po pogledu ugrožnosti vrste od izumiranja.

Zoološki vrt na Paliću u svojoj zbirci poseduje tri odrasle jedinke afričkih oklopnih kornjača, odnosno dve ženke i jednog mužjaka.

Ovim kornjačama prosečan životni vek je od 50 do 80 godina, ali kako navode iz Zoo vrta na Paliću, postoje podaci životnog veka i oko 100 godina.

Ženke mogu dostići težinu do 40 kilograma, a mužjaci do 50 kilograma. Dužina oklopa je i do 80 centimetara, a po tipu ishrane su biljojedi.

Ipak, najinteresantnija osobina im je razmnožavanje. Kako objašnjavaju iz Zoo vrta na Paliću, u zavisnosti od uticaja spoljašnje sredine, odnosno temperature, embrion tokom razvoja dobija pol, te se razvija ili kao ženka ili kao mužjak.

Ukoliko je razvoj embriona na nižim temperaturama, recimo nižim od 30 stepeni, iz jaja se leže mužjak. Ukoliko je razvoj embriona na višim temperaturama, recimo iznad 30 stepeni, iz jaja se leže ženka. Afričke oklopne kornjače mogu da polože do 24 jajeta”, objašnjavaju iz Zoo vrta na Paliću.

U martu ove godine, ženka kornjače je položila 24 jajeta, što je maksimum za ovu vrstu.

Kako bi se obezbedili uslovi za razvoj embriona, jaja su stavljena u inkubator sa suvom i vodenom sredinom, tačnije suvi terarijum je bio položen u akvarijum.

U inkubatoru se redovno pratila i regulisala temperatura, od 27 do 30 stepeni i vlažnost vazduha na 70 do 80 odsto, što je bilo podešeno u saradnji sa stručnom službom Zoološkog vrta grada Beograda.

Prvo mladunče kornjače izleglo se na 90. dan, 9. juna, a kasnije je u narednim danima došlo do izleganja još 13 kornjača, tako da je od 24 jajeta izleženo 14 mladunaca afričkih kornjača”, navode iz Zoo vrta na Paliću.

Tako je uspešnost razmnožavanja ovim postupkom bila 58 odsto, što je veliki uspeh, jer se ovakav tip razvoja u inkubatoru prvi put uradio u Zoološkom vrtu na Paliću.

Ponosni smo na saradnju dva najveća Zoo vrta u Srbiji (Zoo vrt Palić i Beo Zoo), bez koje je nemoguće dobiti dragocene informacije stečene iskustvom, o držanju i uzgoju egzotičnih životinjskih vrsta”, poručuju iz Zoološkog vrta na Paliću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Zoo vrt na Paliću dobio mladunce afričke oklopne kornjače 2

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari