Zoran Ćirjaković proganja, vređa i kopa po prošlosti 1Foto: Medija centar

„Nadam se da će i tu smradušu držati namerno u srušenoj zgradi bez zidova i prozora na nišanu snajpera druge strane, da će joj repetirati pušku dok joj cev na čelu, da će joj pijani vojnici sa ček pointa pucati za jugom koji vozi, pa nek guta njen rivotril to mizerno govno.“

Ovo je jedna od poruka koju je Zoran Ćirjaković, novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju, napisao na Tviteru. Poruka je bila upućena Nemanji Rujeviću, novinaru Dojče velea, ali se odnosila na pomoćnicu glavnog urednika nedeljnika „Vreme“ Jovanu Gligorijević.

– Ovaj slučaj se razlikuje od obične svađe na društvenim mrežama. Razlikuje se po dužini trajanja i tome što Zoran Ćirjaković, dakle ne neko anoniman sa interneta, čeprka po našoj prošlosti, kaže Jovana Gligorijević, jedna od potpisnica otvorenog pisma o proganjanju i nasilju Zorana Ćirjakovića.

Kako kaže, Zoran Ćirjaković je počeo da piše uvredljive komentare o njoj 2016. godine, nakon što ju je okrivio za odlazak dvojice novinara iz Vremena. Intenzivirao se kada ga je prijavila Tviteru zbog zloupotrebe imena, nakon što je svoj profil preimenovao u Jovan A. Gligorijević.

– On je na svom nalogu stavio moje ime i fotografiju sa mog naloga. Ubrzo sam promenila fotografiju, ali je i on uradio isto. Nakon pet fotografija prijavila sam ga i ukinut mu je profil na Tviteru, kaže Gligorijević.

Prema njenim rečima, Ćirjaković je na društvenim mrežama objavljivao imena organizacija sa kojima je sarađivala, dovodio u pitanje njene izvore prihoda, optuživao je da u „izlogu u Amsterdamu puni budžet“… Ćirjakovićeva opsednutost Jovanom Gligorijević vidljiva je i na njegovom blogu gde se najpre nailazi na tekst o njoj. Ipak, kako dodaje, ona nije jedina bila izložena takvom tretmanu.

– On se raspitivao ko je sa kim bio u emotivnoj vezi i povezivao se sa bivšim partnerima pojedinih potpisnica javnog pisma, kako bi iznosio njihove intimne podatke na društvenim mrežama, naglašava Gligorijević.

Jedna od njih, Isidora Petrović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd je juče na televiziji N1 govorila o svojim iskustvima sa predavačem na Fakultetu za medije i komunikaciju.

– Sve je počelo tako što se Zoran Ćirjaković raspitivao o mom privatnom životu, onda su krenule seksističke uvrede koje je objavljivao na svom blogu i mrežama. Pravio je profile s imenima drugih žena, pojavljivao se na mestima gde su govorile, slao mejlove, a sve je to praćeno bujicom profila koji su ga podržavali, rekla je. NJegovo proganjanje, dodala je, nije se iscrpljivalo na internetu već je „nalazio za shodno da se kreće oko radnih mesta tih žena da bi one mogle da ga sreću“.

Na udaru Zorana Ćirjakovića našla se i Adriana Zaharijević, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Kako ističe za Danas, Ćirjaković je i njeno ime iskoristio za svoj nalog na Tviteru.

– On je koristio moje prezime da napada ljude do čijih stavova mi je stalo. Takođe je koristio i neke moje fotografije na svoj nalogu, ali i upućivao uvrede, ističe Zaharijević.

NJih tri, zajedno sa Dubravkom Stojanović, redovnom profesorkom Filozofskog fakulteta, Jelenom Lalatović, profesorkom jezika i književnosti i Snežanom Čongradin, novinarkom „Danasa“, potpisale su otvoreno pismo o progonu, nasilju na društvenim mrežama i seksističkim uvredama Zorana Ćirjakovića.

„Ćirjaković je u različitim trenucima tokom prethodne tri godine targetirao svaku od nas vređajući nam dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanjem našeg rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, i to na društvenim mrežama, u tekstovima koje je objavljivao na svom blogu, u medijima za koje piše i tokom nastupa u televizijskim emisijama. Nastojao je da sazna informacije iz naših privatnih života da bi ih zatim objavljivao u svojoj zlonamernoj interpretaciji. Nekima od nas je slao neželjene e-mail poruke, pozivao autor/ke emisija u kojima je trebalo da gostujemo da nas „opozovu“, pravio profile na društvenim mrežama koristeći naša imena i fotografije“, stoji u otvorenom pismu.

Na pismo je reagovao i dekan Fakulteta za medije i komunikacije Miško Šuvaković ogradivši se od svog predavača.

„Akteri javne sfere koji imaju ambiciju da rade na univerzitetu moraju biti uzor za korektnost i međusobno poštovanje u dijalogu, izveštavanju i razmeni ideja. Uvredljivi ton i agresivnost verbalnog, pisanog ili medijskog komuniciranja su nedopustivi, bilo da su izrečeni u živom govoru, štampanim i elektronskim medijima ili na društvenim mrežama“, stoji u pismu dekana Šuvakovića uz dodatak da Ćirjakovićevo ponašanje ruši smisao javnog dijaloga, kao i ugled Fakulteta za medije i komunikaciju.

Bez izjave za Danas

„Vama ne dajem nikakve izjave, ni na koju temu. Nikada!“. Ovako je Zoran Ćirjaković reagovao kada se novinar Danasa predstavio, a zatim i spustio slušalicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari