Zoran Đorđević: Iznad afera 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Dan nakon obelodanjivanja zaraze korona virusom u Gerontološkom centru u Nišu, gde je evidentirano više od 150 bolesnih, otkriveno je novo žarište blizu ovog grada, u staračkom domu „Eskulap“, čijih je 27 korisnika pozitivno na virus.

U državnim ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih do juče u podne, od bolesti kovid 19 zaražena su 243 korisnika i 32 zaposlena u 14 takvih ustanova, iako se na početku epidemije govorilo da će se gerontološki centri braniti svim sredstvima, pa i „dugim cevima“.

Koja su tu sredstva zakazala, ukazaće možda delom i republički ombudsman, čija je služba započela nadzor nad pomenutim centrom i zatražila od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sijaset podataka o postupanju u Nišu i Ministarstvu vezano za gerontološke centre, ali je verovatnije da će ova i još niz afera u nadležnosti ministra Zorana Đorđevića ostati nerazjašnjena, jer ni brojne prethodne to nisu.

Tu spada i nedavni slučaj sa fabrikom korejske Jure, opet u Nišu, gde su, doduše, poslate inspekcije ovog ministarstva, ali tek kada su radnici protestovali protiv poslovodstva koje ih tera da rade bez poštovanja mera i procedura za zaštitu.

O svemu tome Đorđević nije mnogo govorio za javnost, a posledni put je to činio pre tri dana kada je saopštio da se zatvara starački dom u Smederevu, gde je takođe bilo zaraženih, kao i pre toga u Blacu, Novom Pazaru i drugim mestima.

Njegovo ministarstvo i ustanove o kojima brine posredno su prozvali i vodeći epidemiolozi u Srbiji.

Da ga neće prozvati niti smeniti predsednica vlade, niti Aleksandar Vučić, koji ga je i uveo u državne poslove, može da potvrde prethodni, blago rečeno, nerazjašnjeni slučajevi u njegovoj karijeri koja seže od 2012. u Ministarstvu odbrane. A bilo ih je toliko da ih je teško pobrojati u jednom tekstu, sa sve „lapsusom“ u kojem je pomešao genitalije i ekstremitete.

Nakon državnog sekretarisanja u Odbrani, gde je potom nakratko nasledio prethodnika Bratislava Gašića kao ministar vojni, od 2017. biografija mu je vezana za Ministarstvo rada.

Član je Glavnog odbora SNS. Pre toga se govorilo da je bio stranački vozač Jorgovanke Tabaković, ali ne treba zaboraviti da je radio u firmi Comtrade, i to kao finansijski i izvršni menadžer, što bi trebalo da znači da nije bez obrazovanja i veština, barem u pomenutoj oblasti.

Međutim, master koji je završio na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, departmanu Megatrenda, i Visoke studije bezbednosti i odbrane, kod njegovih oponenata su asocirali na privilegovano i ubrzano studiranje, što je više puta demantovao.

Oženjen je i ima dvoje dece, a rođen je 1970. u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari