S obzirom na to da većina srpskih tenisera prvi grend slem u sezoni dočekuje u ulogama favorita-nosilaca, žreb za Australijan open bio je poprilično „blag“ prema Jankovićevoj, Ivanovićevoj, Đokoviću…

Jelena Janković kao prvi nosilac dobila je za protivnika austrijsku teniserku Ivone Mejsburger, trenutno 104. na WTA listi. Njih dve do sada nisu igrale jedna protiv druge, a Austrijanka uglavnom nastupa na ITF turnirima. Prvi nosilac na koga bi Jankovićeva mogla da naleti voljom žreba je Japanka Ai Sugijama, dok je projektovano eventualno četvrtfinale sa Ruskinjom Verom Zvonarevom.

Ana Ivanovićse nalazi u istoj polovini žreba sa Jelenom Janković. Anina prva protivnica biće Julia Georges, 106. na WTA listi. Njih dve, takođe, nemaju odigran zajednički meč. Nemica je dosad bila najviše okrenuta ka ITF turnirima. Anin prvi protivnik sa statusom nosioca mogla bi biti Alisa Klejbanova. A ako favoriti budu na visini zadatka u četvrtfinalu mogla bi da odmeri snage sa Dinarom Safinom.

Sestre Vilijams su u istom delu žreba, po mogućim projekcijama, Serenina protivnica u četvrtfinalu je Kuznjecova, međutim, Ruskinja još nije potvrdila učešće, dok Venus ima za protivnicu Dementijevu. Jelena Dokićigra protiv Tamire Paszek u prvom kolu.

Novak Đokovićpostavljen je za trećeg nosioca, i igra protiv kvalifikanta u prvom kolu. Njegov mogući protivnik u četvrtfinalu je Endi Rodik. Đokovićse nalazi u istoj polovini kostura sa Rodžerom Federerom, koji je u istoj četvrtini žreba sa Del Potrom. U delu žreba sa Švajcarcem je Janko Tipsarević. Njegov protivnik u prvom kolu je Španac Oskar Hernandez, trenutni 67. na ATP listi. Ukoliko Tipsarevićprođe prvo kolo, moguća je reprizu četvrtfinala Čenaja, protiv Marina Čilića. Viktor Troicki je u istoj četvrtini žreba sa Novakom, i njegov prvi protivnik je isto Španac, Alberto Martin, trenutno 99. na ATP listi. Ukoliko prođe prvo kolo, potencijalni protivnik mu je Španac Robredo.

Prvi nosilac Rafael Nadal bi mogao u četvrtfinalu da igra protiv Žila Simona, dok je projektovan protivnik Mareju, Francuz Žo Vilfred Conga.

Australijan open igra se na tvrdoj podlozi, od 19. januara do 1. februara, a nagradni fond iznosi 23.140.000 australijskih dolara i prilagođen je padu vrednosti tamošnje valute u odnosu na američki dolar. Prvi put će pobednici u muškoj i ženskoj konkurenciji zaraditi po dva miliona australijskih dolara.

Apel tenisera

Novak Đoković podržao je apel Rodžera Federera za pomeranje Australijan opena, uz obrazloženje da je teniserima potrebno više vremena da se pripreme za iskušenja koja donosi prvi grend slem turnir sezone.

– Zdravlje igrača bi trebalo da bude na prvom mestu. Teniska sezona je bez konkurencije najduža u svetu sporta i mislim da bi u budućnosti trebalo da uradimo nešto na tom planu – izjavio je Đoković. On je ukazao i na činjenicu da svake godine puno tenisera otkazuje nastup u Melburnu zbog povreda ili nespremnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari