Zrenjanin: Istraživanje o imunitetu na kovid 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Zrenjanin je jedan od gradova gde će Medicinski fakultet iz Beograda sprovoditi studiju o imunitetu nakon vakcine protiv kovida.

U sprovođenju studije u Zrenjaninu učestvuju Zavod za javno zdravlje Zrenjaninu i Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov ” u Zrenjaninu.

Studija ima za cilj da se na odabranom uzorku populacije ispita postvakcinalni imunitet, odnosno količinu antitela nakon primene vakcina protiv kovid infekcije.

Kao specifični ciljevi studije, postavljeni su određivanje dugotrajnosti imunološke zaštite i procena uticaja pridruženih bolesti na imunološki odgovor kod ispitanika.

U studiji mogu učestvovati sve osobe starije od 18 godina, koje žele da prime prvu dozu vakcine i koje prethodno nisu imale kovid  oboljenje ) uz pristanak za učešće nakon dobijanja detaljnih informacija o studiji.

U toku učešća u studiji ispitanicima će se vaditi krv za testiranje na prisustvo antitela protiv kovida pre aplikovanja prve doze vakcine, 15 dana nakon druge doze vakcine, 180 i 360 dana nakon prve doze, ukupno 4 puta.

Oni koji žele da učestvuju u studiji mogu se prijaviti na broj telefona 062/ 804 11 29, svakog radnog dana od 7 do 14 časova kako bi zakazali svoj termin i dobili potrebna obaveštenja i dalje instrukcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari