Zrenjanin: Izložba o 100 godina od kolonizacije Vojvodine 1Foto: Muzej Vojvodine

Izložbom „Strma ravnica“ koju je priredio Muzej Vojvodine, a biće izložena u Zrenjaninu, obeležava se 100 godina od kolonizacije Vojvodine.

Postavka pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara, predstaviće odlikovanja, oružja, dokumenta, narodne nošnje, polјoprivredna radila, građu, alate, pokućstvo i fotografije kolonista koji su se naselili u Vojvodinu nakon Prvog svetskog rata.

Izložba „Strma ravnica“ obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti. Kako navode autori izložbe, nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kralјevine SHS, došlo je do značajnih demografskih promena.

„Najveći broj kolonista dobrovolјaca dolazio je iz dinarskih predela Kralјevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije.

Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi“, navodi autor izložbe Bogdan Šekarić.

Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Nadležni kustosi u zrenjaninskom Narodnom muzeju su Vladislava Ignjatov, viši kustos istoričar, i Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog. Izložba se otvara u petak, 29. aprila sa početkom u 17 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i biće postavljena do kraja maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari