Zrenjanin: Kako su građani odbranili jezero? 1Foto: M. P.

Nismo uspeli da sudskim putem ostvarimo svoja prava, skinuli su nas sa dnevnog reda ali smo zato uspeli u nastojanju da sačuvamo gradsko jezero i da se splav ne postavi.

Ovako je zrenjaninski advokat Judita Popović, pravni zastupnik 53 zrenjaninaca koji su se sudili sa lokalnim investitorom oko postavljanja splava na gradsko jezero, opisala epilog četvorogodišnje borbe građana sa sistemom na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma sa temom “Socijalne borbe oko organizacije prostora”. Prema njenim rečima, građani su bili ti koji su umesto institucija istrajali da se zakon poštuje.

– Očigledno da je to što smo pokrenuli imalo uticaj na one koji odlučuju o korišćenju javnog prostora i javnim dobrima pa se našlo rešenje da se izmeni zakon. Možda nismo uspeli sa tužbom ali smo uspeli da izmenimo Zakon o vodama. Novi zakon sada ima deset članova, onih ključnih na koje smo ukazivali da predstavljaju pravnu prazninu u postojećem zakonu, pa sada više ne može da se desi dogovaranje zakupa vodenih površina po kuloarima već za sve mora da postoji procedura – navela je Judita Popović.

Prema rečima politikologa Miroslava Samardžića, protest zbog jezera ukazuje da je potrebno osmisliti koncept postornog uređenja koji odgovara potrebama građana i izvršiti pritisak na vlast da te zahteve usvoji prilikom donošenja urbanističkih planova.

-Uočljivo je nastojanje gradskih vlasti da pivatnim investitorima, pod privilegovanim uslovima, obezbede korišćenje gradskog javnog prostora. Do sada je bilo više samoorganizovanih protesta gde su građani branili pravo na javni prostor. Mobilizacija stanovnika naselja Mala Aemrika je dala rezultat, videćemo da li će druge inicijative bii uspešne – rekao je Miroslav Samardžić.

Za učesnike protesta protiv splavova u Zrenjaninu bitka za životnu sredinu i gradska jezera nije završena. Cilj im je da ovaj prostor bude uređen a preduslov svega je, kako kažu, da čitav prostor bude ozakonjen.

-Vlasnički odnosi nisu regulisani, tako da gradska jezera tek trebaju da dobiju gazdu koji će moći da konkuriše za sredstva za njihovo uređenje. Ona, zapravo nikada i nisu završena, od osamdesetih na ovamo. Sredstava ima, ima i voljnih da pomognu ali je potrebno da se zna vlasnik jezera – upozorava Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari