Zrenjanin obezbedio vakcine za sezonski grip 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Prve količine trovalentne vakcine protiv sezonskog gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serumi “Torlak” stigli su u Zrenjanin, čime je započela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, preuzeto je 5.000 doza vakcina protiv gripa i distribuirano ovdašnjim domovima zdravlja i ambulantama gde će se sprovoditi vakcinacija.

Preuzete vakcine su namenjene vakcinaciji građana uzrasta od 18 do 65 godina, a svi koji žele da se vakcinišu treba da se jave izabranim lekarima.

– Trovalentna vakcina protiv gripa pored tipa AH1N1 sadrži i tip AH3N2 i jedan tip B, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu. S obzirom da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon dve nedelje, vakcinacija se preporučuje pre početka sezone gripa, odnosno u oktobru i novembru, kažu u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje.

Davanje vakcine protiv gripa preporučuje se za građane u najvećem riziku – trudnice, hronične bolesnike, zdravstvene radnike, osobe sa malignim oboljenjima i slabim imunitetom, korisnike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin obavestili su građane da se mogu primiti obe vakcine, i protiv sezonskog gripa i protiv korona virusa. Vakcinaciju, kao i prethodnih godina, sprovodi izabrani lekar u reonskoj ambulanti. Postoji i mogućnost primanja vakcine na punktu za masovnu vakcinaciju.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira od šest meseci do godinu dana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.