Zrenjanin otvara još jedan vakcinalni punkt 1Zrenjanin Foto: M. P.

Zrenjanin se sprema da ponovo otvori valkcinalni punkt u hali sportova Medison, zbog povećane potrebe za davanjem vakcina, najavio je direktor Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ dr Zdravko Ždrale.

On je rekao da je vakcinacija prioritet u borbi sa korona virusom, a da će zrenjaninski Dom zdravlja sprovesti potrebnu reorganizaciju kako bi građanima vakcinacija bila dostupna na još jednoj lokaciji.

– Za početak ćemo pojačati ekipe na vakcinalnom punktu u staroj Specijalističkoj poliklinici a uskoro se očekuje otvaranje punkta za vakinaciju u hali “Medison . Formiraju se i mobilni timovi za vakcinaciju starih u kolektivnom smeštaju. Dobra vest je da je stigao rendgen aparat za kovid ambulantu, što olakšava i ubrzava procedure – navodi dr Ždrale, direktor zrenjaninskog Doma zdravlja.

On ističe da vakcina ima dovoljno, građanima su dostupne Fajzer, Sputnjik i Sinofarm vakcine protiv kovida ali i vakcine protiv sezonskog gripa. Kako kaže, od februara do danas, na teritoriji Zrenjanina je prvom dozom vakcinisano 48.060 osoba, drugom 46.382, a trećom 14.126 osoba.

– Nismo zadovoljni brojkama, pogotovo što se tiče primanja druge doze. Nismo dostigli 50 odsto vakcinisanih, a jako smo daleko od 70 odsto, koliko je potrebno za sticanje kolektivnog imuniteta – izjavio je dr Zdravko Ždrale.

Kako je naveo, na vakcinalnom punktu u staroj Specijalističkoj poliklinici od 8 do 19 časova rade dva tima a tokom jučašnjeg dana jedan lekar u smeni je pregledao 144 pacijenta za davanje prve, druge ili treće doze.

Istovremeno, u kovid ambulanti je pregledano 115 pacijenata. Od toga, 38 ih je bilo pozitivno na virus korona, osam ih je upućeno u bolnicu, a urađeno je i 98 antigenskih testova i još 25 testiranja za pacijente koji se spremaju za operacije.

Da korona ne zaobilazi ni zaposlene u zdravstvu, povtrđuje primer Doma zdravlja gde je od 409 zaposlenih na bolovanju zbog korone njih 65, od čega 21 lekar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari