U toku preseljenje vijetnamskih radnika Linglonga u kaštel Ečka 1Foto: N1

U toku je akcija premeštanja vijetnamskih radnika u kaštel Ečka, potvrđeno je Danasu.

Radnike sa stvarima sele autobusima.

Radnici iz Vijetnama angažovani na izgradnji kineske fabrike Linglong, koji žive u nehumanim uslovima, do kasno poslepodne nisu preseljeni iako su pojedini mediji preneli selektivno poslato saopštenje resornog ministarstva za rad da su juče prebačeni na drugu lokaciju.

U radnom kampu vijetnamskih radnika danas je u Zrenjaninu živo, deo radnika je na poslu, jedan deo štajkuje ali niko nije preseljen iz loših i neuslovnih baraka, kako je najavljeno iz Ministarstva rada nakon vanredne ispekcije.

To je potvrdio i Ngijen Van Tri, koji je zbog razgovora sa novinarima dobio otkaz.

On je rekao da su u Zrenjanin došli pre pet meseci i da ih je agencija koja je organizovala posao prevarila kao i da, kako je naveo, „ništa nije tako kako im je obećano“, da su im pasoši oduzeti, da nemaju novac i da žele da idu kući.

I dalje se većina njih umiva i pere ruke hladnom vodom, kao i garderobu, napolju.

I dalje većina njih ide bosa u japankama, uverio se reporter Danasa, iako je napolju hladno a na lokaciji van grada, gde se nalaze, još hladnije jer duva vetar.

Brojne novinarske ekipe zabeležile su izjavu jednog od angažovanih Vijetnamaca, koji je rekao da njima nije u Srbiji dobro od samog dolaska.

“Naš život ovde je loš od početka, hrana je loša i nedovoljna, voda isto, nemamo lekova a svaki dan je neko bolestan. Našu kompaniju nije briga za nas, zadržavaju naš zarađeni novac. Od mog dolaska pre četiri meseca primio sam samo jednu platu. Drže moj pasoš, ne mogu da promenim ni posao ni zemlju” rekao je radnik iz Vijetnama.

Aktivista Zrenjaninske akcije (ZRAK) Mišo Živanov rekao je da su aktivisti ZRAK, čim se sinoć pojavila informacija o izmeštanju radnika, došli do baraka i uverili se da su tu samo automobili privatnog obezbeđenja, a da su radnici iz Vijetnama u istim prostorijama.

„U Srbiji ljudi znaju kako neki radnici žive, ali ovo je bukvalno moderno ropstvo na delu“, rekao je on i navodeći da su radnici dobili po jednu platu od maja ove godine i da im nisu vraćeni pasoši, dodao da su oni „zatočenici rukovodstva Linglonga i našeg sistema“.

Živanov je ukazao da ZRAK želi da pomogne tim radnicima i da su im i tokom prethodnih dana donosili solidarnu pomoć.

„Oni nemaju ni odeću za zimske uslove, podelili smo im čarape, obuću, zimsku odeću, a i dalje radimo da im se pomogne u želji da odu odavde“, rekao je on.

Aktivista Građanskog preokreta Dušan Kokot rekao je agenciji Beta da za sve koji prate izgradnju fabrike Linglong dešavanje sa radnicima nisu iznenađenje i da su te „strašne slike bile očekivane“.

„Ako ta fabrika već dve i po godine može da krši sve zakone, ako država to ignoriše, ako na prijave i upravne sporove niko ne reaguje, pa ni inspekcija rada… zaista bi bilo glupo očekivati da će status zaposlenih, a i onih koji će da rade, da bude u skladu sa zakonima Srbije“, rekao je Kokot.

Istakao je i da je tom investitoru „sve dozvoljeno“, i ako može da krši zakon o planiranju i izgradnji, životne sredine, o državnoj pomoći zašto ne bi kršio i zakone o radno pravnom statusu zaposlenih.

Radnicima iz Vijetnama, od kojih su neki pred kamere izašli u papučama, bez čarapa i slabo odeveni, organizacija Solidarna kuhinja podelila je hranu.

Tokom jučerašnjeg dana u radni kamp Vijetnamaca, pored gradilišta fabrike Linglong, stigla je nova pomoć u vidu hrane i tople odeće koju je dostavio Zrenjaninski socijalni forum.

Ova organizacija svakodnevno, više puta u toku dana, sa drugim aktivistima i organizacijama obilazi vijetnamske radnike i solidariše se sa njihovom nezavidnom situacijom.

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu juče su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Kompanija Linglong trvdi da rade na preseljenju vijetnamskih radnika

Kompanija Linglong saopštila je danas da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvođača radova, kompanije TEPC – China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd.

Oni su naveli da je u potpunosti netačna informacija da u naselju, koje su mediji posetili, stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.

Kako kažu, njihova kompanija u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama.

Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvođačima da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predviđeno ugovorima sa podizvođačima.

Iako Linglong ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova, kažu da to naravno ne znači da Linglong kao investitor izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti.

Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te obaveštavamo javnost da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji sarađuju sa našom kompanijom,saopštio je Linglong.

Kažu da već sada, zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike, rade na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život.

Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima.

Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima, navodi se u saopštenju kompanije Linglong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari