Radnici iz Vijetnama danas obustavili rad, protest i u Vijetnamu 1Vijetnamski radnici u Zrenjaninu Foto: Miroslava Pudar

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Kako su rekli neki od njih reporterki Autonomije, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je danas dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste.

Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Prema rečima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš, zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje angažovano isključivo da čuva barake gde su smešteni radnici, opkolilo aktiviste, selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu.

Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Oni su se uputili do advokata sa kojim će otići u policiju da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču.

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma i danas su uspeli da dopreme pomoć vijetnamskim radnicima, pre svega u toploj garderobi i zimskoj obući, pošto većina njih ima samo letnje papuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari