Zrenjanin: Torta od flašica za grad koji nema vodu i Jovanova muka 1Foto: M.P.

Na gradskom trgu u Zrenjaninu danas su građani ovog grada obeležili tužan jubilej, 18 godina kako nemaju ispravnu pijaću vodu, i to pod prozorima Gradske kuće odakle se oglasio nije niko.

Radmila i Nikola Trebovac, poznatiji kao kreativna grupa “Cirkuzzzanti”, izveli su performans i rođendanski program na trgu, gde je postavljena torta od balona i flašica sa vodom.

Ovim “rođendanom” želeli su da skrenu pažnju na problem koji se ne rešava kako treba, a u koji bi svaki stanovnik mogao da se uključi na neki svoj način.

“Zanimljivo je, među nama ovde na slavlju vlada vedar duh i optimizam ali sve to je, zapravo, tragikomično. Pogledajte,okačili smo ove brojeve od balona a kako vetar duva oni se okreću, pa umesto broja 18 imamo 81. Da li je to ono što ćemo videti u budućnosti, da će prolaziti decenije a da zabrana ostaje. Nadam se da nećemo toliko čekati na vodu”, poručuje Radnila Trebovac.

Informaciju da je fabrika vode prodata nisu želeli posebno da komentarišu, jer u cevima i dalje teče ista, neispravna voda.

“Meni to ništa ne znači, problem je što ne znamo šta su tu tačne informacije i pitanje je šta ta prodaja može da reši. Problem vode treba vratiti u institucije, da država, zapravo, rešava i preuzme brigu o tome. Očigledno ovo nije korak ka tome. A prazan trg govori o tome koliko kao građani radimo na tome da se problem reši. Zrenjaninci ne rade dovoljno, 18 godina je stašno dugačak period i sramota za grad ali i njegove žitelje”, kaže Nikola Trebovac.

Na rođendansko slavlje došli su i aktivisti Zrenjaninske akcije, koji su razvili transparent “Zrenjanin je žedan”. Doneli su svoju rođendansku tortu od kartona, sa svećicama, otpevali “Danas nam je divan dan…”.

A da li je takav, stvarno ? Bekim Rukeci, aktivista Zrenjaninske akcije, komentarišući prazan trg i malu posećenost skupu kaže da su ljudi u Zrenjaninu postali indiferentni po pitanju vode.

Zrenjanin: Torta od flašica za grad koji nema vodu i Jovanova muka 5
Jovan Milekić, Foto: Privatna arhiva

“Zrenjanincima je svejedno postalo, sve dok ne dobiju račune od privatnika gde će se onda pitati zašto je kubik vode 151 dinar a nije više 20 dinara. Mi smo došli da obeležimo 18 godina kako nemamo vodu u Zrenjaninu i 22 naseljena mesta, da otpevao pesmicu gradonačelniku, da kažemo da to što su prodali opremu fabrike vode ne znači da su prodali i biznis, odnosno nisu prodali ugovor. Ne želimo više da nasedamo na njihova obećanja, predizborni marketing, kako će sad novi partner sa sjajnim referencama sve rešiti jer znamo da je to sve nova pljačka budžeta”, priča Zrenjaninac Bekim Rukeci.

Nekoliko novinarskih ekipa, znatiželjni stariji Zrenjaninci koji pitaju gde je peticija i kada mogu da je potpišu, hladno i oblačno vreme, i na kraju infomacija za raspamaćivanje.

Povređeni radnik fabrike vode Jovan Milekić o kome smo pisali proteklih meseci bez zdravstvenog osiguranja, bez posla, bez pomoći, bez igde ičega, sa jednom upotrebljivom rukom radi teške fizičke poslove kako bi preživeo.

Pisao je vlastima u Zrenjaninu, pisao dosadašnjim vlasnicima fabrike vode, pisao predsedniku Vučiću. Odgovora nema.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari