Zrenjanin traži privatnog partnera za uređenje deponije i tretman otpada u narednih četvrt veka 1privatna arhiva

Grad Zrenjanin pokrenuo je postupak izbora privatnog partnera za finansiranje i izvođenje radova na sanaciji, remedijaciji i zatvaranju gradske deponije, objavljeno je na portalu javnih nabavki. Tender je otvoren do 18. oktobra.

Privatni partner trebalo bi da reši nagomilane probleme sa odlaganjem komunalnog ali i svakog drugog otpada u Zrenjaninu, jer je sanacija postojeće deponije i otvaranje nove, uređene po svim standardima, očigledno preveliki zalogaj za lokalno komunalno preduzeće.

Skupština grada Zrenjanina je pre dva meseca donela  odluku o projektu javno-privatnog partnerstva koji se tiče finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji, odnosno remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije, te izgradnji sanitarne kasete a sada je u toku tender za izbor privatnog partnera i trajaće do 18. oktobra.

Ukupna investiciona vrednost projekta 36 miliona evra a ugovor sa privatnim partnerom potpisaće se na 25 godina.

Privatni partner će biti obavezan da finansira i izvede radove na potpunoj sanaciji – remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije i izgradi sanitarnu kasetu, instalira opremu za prečišćavanje otpadnih procednih voda i tretman starog i novog otpada. Budući privatni partner imaće obavezu i da izradi validnu tehničku dokumentaciju.

Deponija u Zrenjaninu ni svojim kapacitetima ni tehnologijom odavno ne zadovoljava potrebe grada.

Prema podacima Javno komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” koje upravlja deponijom, svaki stanovnik Zrenjanina u proseku generiše jedan kilogram komunalnog otpada dnevno, a stanovnik sela u proseku od 0,5 do 0,7 kilograma otpada dnevno.

Sve to završi na koliko toliko uređenoj deponiji u Zrenjaninu ili na nekoj od divljih na obodima sela. Neka sela, kao Perlez, imaju čak tri divlje deponije.

Samo za uređenje divljih deponija grad godišnje izdvoji oko 50 miliona dinara.

Nakon sanacije i rekultivacije postojeće deponije, u Zrenjaninu bi trebalo da bude formiran regionalni centar za upravljanje otpadom. Osim Zrenjanina, taj bi centar trebalo da prihvati i otpad iz opština Sečanj, Titel i Kovačica, koji broji 193.368 stanovnika.

Procenjeno je da bi najoptimalniji način finansiranja zatvaranja i potpune sanacije – remedijacije postojeće gradske deponije – smetlišta u Zrenjaninu, bilo javno- privatno partnerstvo.

Sada se, u postupku javne nabavke, traži taj privatni partner, koji bi otpadom upravljao u narednih četvrt veka.

Odlaganje otpada još je jedna komunalna usluga koju će grad prepustiti privatniku. To je već učinjeno sa proizvodnjom pijaće vode i prečišćavanjem otpadne. I uslugu dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije, kao i suzbijanje ambrozije grad će prepustiti privatnom partneru.

Farmaceutska delatnost već je u rukama privatnog partnera, a gradske i seoske apoteke “izdate” su na period od 15 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari