Zrenjanin: Umetnost bez zaštite 1N.Jakovljev

U vreme socijalizma, kultura je radnicima približavana na različite načine. S druge strane, zajednica je pokušavala da vodi računa o svojim kulturnim poslenicima i umetnicima.

Fabričke krugove krasile su skulpture a kancelarije, posebno rukovodilaca, krasile su vredne umetničke slike. Vodilo se računa da to budu umetnička dela koja su stvarali vajari i slikari iz sredine u kojoj su se fabrike i preduzeća nalazili.

Pa se tako, na obali Begeja, pored čuvenog zrenjaninskog restorana “Pivnica”, iza pogona nekadašnje pivare, nalaze skulpture zrenjaninskog umetnika Dobrivoja Rajića, nastale 1970. godine. Materijal korišćen za sklupture, koje su postavljene na stepeništu koje vodi ka pivnici “Četir’ konja debela”, potiče iz pivare.

U fabričkom krugu nekadašnjeg mlinarskog i pekarskog giganta, “Žitoprodukta” i danas se nalazi skulptura „Izvor života“ čuvenog vajara Aleksandra Zarina, rodom iz Srpske Crnje.

U lošem stanju, ali još čitava, stoji i skulptura posvećena tkačima u krugu zrenjaninske fabrike tepiha “Proleter”, a preživele su i skulpture na travnjaku ispred zgrade “Naftagas montaže”.

Problem je što za njih, praktično, nije zadužen niko i zavise isključivo od dobre volje i senzibiliteta novih vlasnika ili u dobrom delu, od stečajnih upravnika.

Zavod za zaštitu spomenika nije zadužen za brigu o ovim umetničkim delima, jer je većina mlađa od pola veka.

Pre desetak godina, tadašnja Direkcija za izgradnju i uređenje grada, nameravala je da napravi popis umetničkih dela u gradu koja se nalaze na javnim površinama ili su, zajedno sa preduzećima u kojima su se nalazila, prešla u privatne ruke.

Skulpture su nekako i preživele ali Direkcija nije. Transforimisana je u Javno preduzeće za urbanizam i Odeljenje za privredu i lokalni razvoj, pa je u toj transformaciji nekako i popis izgubljen.

Koliko je vrednih umetničkih dela nestalo zajedno sa preduzećima u stečaju, posebno je pitanje.

Stečajni upravnici su slike zatečene u uništenim preduzećima prodavali zajedno sa kancelarijskim mobilijarom. Dve stolice, dve slike, pokvareni štampač, ormar sa fiokama, sve đuture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari