Zrenjaninci zabrinuti zbog crvene boje na drveću u Karađorđevom parku, nadležni ćute 1foto privatna arhiva

Kada je pre nešto više od mesec dana objavljeno da je Zrenjanin od Ministarstva zaštite životne sredine dobio 3,5 miliona dinara za ozelenjavanje i rekonstrukciju Karađorđevog parka, mnogi su se Zrenjaninci obradovali.

Karađorđev park jedan je od najstarijih u Zrenjaninu. Oformljen je pre pola veka na površini od pet hektara, na mestu bvišeg Vašarišta. Iako već godinama na ulazu stoji tabla na kojoj piše da je park u rekonstrukciji, malo šta je u parku rađeno od ozbiljnijih poslova, osim što je uklonjena živa ograda kojom je park bio opasan.

Posle prvobitne radosti, stigla je briga. Poslednjih dana šetači i rekreativci, ali i ekološki aktivisti primetili su da na velikom broju stabala stoji crvena oznaka. Da li prvo ide crveni znak pa seča, tek društvene mreže su uzavrele.

Saopštenjem se oglasilo i Udruženje „Zrenjaninska akcija“. Oni pitaju nadležne da li je obeležavanje stabala ekocid u najavi.

„Zašto građanima nije ponuđen uvid u plan rekonstrukcije, ko se nalazi u stručnom timu za ovaj posao i koje su njihove kvalifikacije, koje vrste mladica se planiraju za sadnju, po kom je kriterijumu određeno drveće za seču“, pitaju aktivisti ZRAK- a posebno ih intersuje zašto se planski organizovana seča ne sprovodi u dužem vremenskom periodu, kao i ko raspolaže drvnim materijalom nakon seče.

Ni gradska uprava ni Javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo”, koje aktivno učestvuje u svim akcijama ozelenjavanja, kako se naziva kampanja koja u Zrenjaninu traje mesecima, nisu se oglašavali.

Zrenjaninci su sa pravom zabrinuti, a mnogi i ogorčeni. U akcijama sadnje novog drveća u drugim zrenjaninskim parkovima kao i najskorijoj na obali Begeja, jedan broj novih sadnica se vrlo brzo nakon sadnje osušio.

Staro drveće za koje su nadležni tvrdili da je na biološkom izdisaju posečeno je, a novoposađeno nije preživelo sušu ili vandale.

Zato se plaše da bi sličnu sudbinu mogao da doživi i Karađorđev park, pogotovo što se posle informacije o rekonstrukciji i slikanja sa ministarkom, o tome šta će se u parku raditi, kada i ko će raditi, od nadležnih više niko nikad nije oglasio.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari