Zrenjaninka podučava o zemljanoj arhitekturi 1Foto: privatna arhiva

Zrenjaninska inženjerka arhitekture Dragana Kojičić organizovaće tokom februara prvi ovogodišnji onlajn kurs o zemlji kao građevinskom materijalu.

Ona se bavi zemljanom arhitekturom u okviru udruženja Kluba finih zanata iz Mošorina i a prošle godine je sa kolegama iz beogradskog studija MADA učestvovala na Bijenalu arhitekture u Veneciji, gde je izložila svojih ruku delo.

Dragana je sa zemljom u stalnom kontaktu i kaže da je to materijal svakodnevan i običan a istovremeno magičan.

“Zemlja je oduvek korištena na ovim prostorima na mnogo načina, od proizvodnje hrane do gradnje, izrade posuđa i predmeta, do njene upotrebe kao leka. Mislim da smo tek poslednjih godina postali svesni šta znači imati svoj komad zemlje, svoju hranu i svoju zdravu kuću”, objašnjava Dragana Kojičić.

Ova inženjerka u banatskom selu Mošorin ima zemljanu kuću, gde se tokom letnjeg perioda održavaju kolonije zemljane arhitekture.

“Zemlja nije dovoljno prisutna kod nas u savremenoj gradnji, ali mislim da prvo treba da sačuvamo sve one kuće koje već postoje, kao i da od zaborava sačuvamo tehnike gradnje zemljom, pa da ih onda unapređujemo i da sa zemljom nastavimo da gradimo moderne objekte – objašnjava Dragana.

Predavanja o zemljanoj arhitekturi održavaju se treći put i namenjana su polaznicima iz struke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari