Zrenjaninska fabrika vode nije ispunila nijedan uslov iz javne nabavke 1Foto: M.P.

Zrenjaninska fabrika vode nije ispunila nijedan od 34 razmatrana tehnička uslova iz javne nabavke, sem toga postrojenje ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja Zrenjanina, navodi se u završenom Izveštaju stručne komisije JKP “Vodovod i kanalizacija”koja je analizirala rad fabrike vode.

Monitoring je vršen tokom 29 dana u novembru i decembru 2020. Kako se navodi u saopštenju JKP “Vodovod”, ovo preduzeće je počev od decembra 2018. godine od investitora više puta zahtevalo da se pristupi dokazivanju parametara definisanih ugovorom i konkursnom dokumentacijom a tek je 15. novembra prošle godine počelo sa monitoringom.

-Od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti. Gubici vode višestruko su prevazilazili propisanu granicu do pet odsto gubitka. Zbog toga je bilo ugroženo i izvorište sa kojeg se grad snabdeva vodom. Otpadne vode pre upuštanja u sistem nisu tretirane, a njihova ukupna količina višestruko prevazilazi dozvoljene vrednosti. Ovakva otpadna voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema. Postrojenje nije uspostavilo obradu otpadnog mulja, a nije imalo ni priključak na atmosfersku kanalizaciju. Rad postrojenja je nestabilan zbog čestih havarija, pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, a dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način – navodi se u Izveštaju stručne komisije.

Navedenoo je i da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži.

Na osnovu navedenih i preostalih zaključaka, stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

Očekuje se da rukovodstvo JKP “Vodovod” donesu potrebne odluke o raskidu ugovora u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari