Od ove jeseni u Žitištu će početi sa nastavom izdvojeno odeljenje Zrenjaninske gimnazije, što će predstavljati veliku olakšicu đacima putnicima ali i kućnom budžetu porodica iz okolnih sela. Školski odbor Zrenjaninske gimnazije, uz saglasnost pokrajinskih i republičkih organa, odlučio je da otvori odeljenje opšteg tipa. Svoju saglasnost dala je i Opština Žitište, koja će obezbediti sredstva za rad odeljenja.

Rukovodilac opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Svetlana Maja Babić kaže da će gimnazijalcima predavati profesori iz Zrenjanina, tako da će po kvalitetu nastave žitištanski srednjoškolci imati iste uslove kao i njihovi vršnjaci u gradu na Begeju.

– Posle želje duge pet decenija i lobiranja naišli smo na razumevanje pokrajinskih i republičkih organa da se otvore odeljenja srednjih škola. To za nas predstavlja značajan uspeh. Svim učenicima će biti obezbeđen besplatan prevoz do Žitišta. Mislim da smo na ovaj način umnogome omogućili i đacima i roditeljima da brže i lakše dođu do srednje škole – kaže Babićeva.

Nastava isturenog odeljenja Zrenjaninske gimnazije odvijaće se u prostorijama Osnovne škole „Sveti Sava“ u Žitištu. Do sada je evidentirano 16 učenika koji će pohađati Gimnaziju, što je potreban minimum za početak rada. U Odeljenju za društvene delatnosti opštine Žitište očekuju da će u avgustovskom roku još nekoliko đaka položiti kvalifikacioni ispit i da će se upisati u žitištansko odeljenje Gimnazije. Kako ističu u ovoj službi, planirano je da bude otvoreno i odeljenje zrenjaninske hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ za mesarsko zanimanje, a za sada je neizvesno da li će tako i biti.

– Evidentirano je osmoro učenika koji su iskazali želju da pohađaju mesarski smer. Kako je za osnivanje odeljenja potrebno najmanje petnaest đaka, još uvek je moguće da se posle avgustovskog roka i ono formira. U svakom slučaju, nije se odustalo od te ideje – navodi Svetlana Maja Babić. Do sada su žitištanski srednjoškolci morali mesečno da izdvajaju više hiljada dinara, kako bi pohađali nastavu u Zrenjaninu. Mesečnu kartu, uz povlastice, đaci su do sada plaćali 5.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari