Zrenjaninska Zoohigijena mesečno sakupi oko sto pasa lutalica 1Foto: M.P. / Danas

U zrenjaninsko Prihvatilište za napuštene životinje mesečno se dovede oko stotinu pasa, pokazuju podaci Zoohigijenske službe u ovom gradu, koja sem pasa sakuplja i napuštene mačke ali i krupnu stoku, poput konja i krava.

Kako navode u Zoohigijenskoj službi JKP „Čistoća i zelenilo“, mnogi psi su bolesni i povređeni, pa im se pruža potrebna nega.

Takođe, čest je slućaj da svoje pse dovode i vlasnici, jer nisu u stanju više o njima da brinu.

„U prihvatilištu je konstanto zmeđu 180 i 200 pasa. Radnici koji su ovde angažovani vode računa o higijeni i održavanju boksova i dvorišta, sarađujemo i sa veterinarima jer ovd edolaze i bolesni, povređeni psi kojima je potrebna trijaža. Svi psi koji su ovde smešteni prođu period posmatranja u trajanju od petnaest dana, nakon toga veterinar odlučuje da li će oni biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji, udomljavanju ili CNR program“, izjavio je šef Zoohigijenske službe Zoran Glumac.

CNR program, koji se sprovodi cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja, obuhvata hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih pasa na područje na kojem su uhvaćeni.

Kućice za pse

Krajem novembra 2022. godine, grad Zrenjanin i JKP„Čistoća i zelenilo“ organizovali su akciju postavljanja 20 kućica za pse u deset zrenjaninskih parkova, sa namerom da se tokom zime i hladnog perioda pomogne psima koji su pušteni od strane neodgovornih vlasnika na ulicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari