ZSF: Da li će Zrenjaninci ikad dobiti ispravnu vodu za piće? 1Foto: M. P.

Početkom novembra prošle godine premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu, upozorio je danas Zrenjaninski socijalni forum.

Zrenjaninski aktivsti podsećaju da je premijerka, koja se više puta sa svoje javne funkcije uključivala u rešavanje probelma vode u ovom gradu, naglasila da Vlada Srbije hoće da uloži u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu jer su, kako kaže, tamo jako stare cevi i veliki gubici.

Iako je, kako kažu, od ove premijerkine izjave prošlo više od dva meseca u međuvremnu se nisu pojavile nove informacije o tome kako će problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu biti rešen.

“Gradski čelnici takođe ne saopštavaju nikakve konkretne predloge. Dva pokušaja da se proda izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode, koje se pokazalo kao neuspešno, su propala”, kaže Miroslav Samardžič, aktivista Zrnjaninskog socijalnog foruma I dodaje da je očigledno da se i dalje insistira na konceptu javno-privatnog partnerstva.

To, po njemu, nagoveštava da država nema nameru da angažuje budžetska sredstva kako bi Zrenjaninci konačno dobili ispravnu vodu za piće.

Maja meseca 2021. Vlada je Gradu Zrenjaninu dodelila 448,2 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2. Na ovoj lokaciji gradi se gigantska fabrika guma kompanije Linglong iz Kine.

“Dakle, da bi Zrenjaninci, koji su državljani Republike Srbije, dobili ispravnu vodu za piće traži se privatni partner, a kada treba obezbediti vodu i kanalizaciju za privatnu firmu iz Kine, to plaća naša država. Interes Linglonga je iznad zdravlja naših ljudi”, kaže Samardžić.

Kaže da je iz izjave Ane Brnabić vidljivo i da Vlada nema nameru da se ozbiljno pozabavi problemom pijaće vode u Vojvodini. Procenjuje se da oko dve trćine stanovnika pokrajine nema ispravnu vodu.

Budući da se radi o jednom od najvećih zdravstvenih problema u Srbiji, njime bi morala da se bavi centralna vlast. Neophodno je da najpre bude izrađena ozbiljna studija o tome koji je najefikasniji i najjeftiniji način da se obezbedi ispravna voda za piće u Vojvodini. Postoje različiti predlozi, kao što je gradnja jednog ili više regionalnih vodovoda ili da svako naselje rešava problem za sebe. Neophodno je da Vlada angažuje najbolje sručnjake kako bi bilo pronađeno optimalno rešenje.

Prilikom posete Novoj Varoši, 26. decembra ove godine, predsednik Republike Aleksandar Vučić naglasio je da 28 odsto vode u ovom gradu nije za piće.
“Samo za vodu ulažemo pet miliona evra i krećemo odmah. U kanalizaciju ulažemo ne manje od 10 miliona evra“, rekao je Vučić.voda,

Pozdravljamo nameru države da se korišćenjem budžetskih sredstava Novovarošani dobiju ispravnu vodu za piće. Ali, zašto Vučić ne postupa na isti način i kada je Zrenjanin u pitanju. U našem gradu 100 posto vode je neispravno., poručuju iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.