Da li će Zrenjaninci konačno dobiti vodu za piće 1Fabrika vode koja nije proradila Foto: M. P.

Zrenjaninski socijalni forum upozorio je da je imovinu “Fabrike vode” u Zrenjaninu kupilo preduzeće “Panonnian water” iza koga stoji firma “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Firmi Metito, inače, republička vlast je već dodelila posao prečišćavanja otpadnih voda u Zrenjaninu u netransparentnoj proceduri novembra 2020. godine.

ZSF je krtikovao izjave zvaničnika Zrenjanina, date povodom kupovine fabrike vode.
da je lokalna samouprava zadovoljna što se pojavio kupac jer bi fabrika vremenom postala neupotrebljiva.

“Budući da grad Zrenjanin nije vlasnik postrojenja, nejasano je zbog čega je vlast zabrinuta što bi oprema mogla da zastari. Ovakve izjave nagoveštavaju da gradska vlast i dalje insistira na tome da se problem pijaće vode u Zrenjaninu reši u formi privatno-javnog partnerstva. Gradski čelnici najavljuju da su pronašli kredibilnu kompaniju koja je sposobna da višedecenijski problem reši. Isto su tvrdili i 2015. kada je doneta odluka da se taj posao protivzakonito poveri jednom privatnom “konzorcijumu” koji su činile tri mikrofirme. Zato je glavno pitanje da li će Zrenjaninci konačno dobiti vodu za piće ili je na pomolu nova prevara”, navodi Zrenjaninski socijalni forum.

Država je, kažu aktivisti, odlučila o tome kako jedan lokalni problem poput otpadnih voda u Zrenjaninu, treba da bude rešen.

Kažu da je očigledno da Republika Srbija neopravdano različito postupa kada su u pitanju potrebe Beograda, gde će se novcem svih građana graditi metro, dok se problem vode u Vojvodini ne rešava.

“U pravu se takva praksa označava kao diskriminacija”, poručuju iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari