Globalna finansijska kriza i recesija izgledale su u noći između četvrtka i petka takoreći svetlosnim godinama udaljene od 2.000 zvanica na glamuroznom koktelu povodom promocije jednog od najluksuznijih hotela na svetu „Atlantis palm džumerijah“ u Dubaiju.

Žurka koju su organizovali sultan Ahmed bin Sulajem, predsednik preduzimačke firme Dubai Nakhe, i južnoafrički tajkun Sol Kercner koštala je 22,5 miliona dolara i okupila je najčuvenije predstavnike svetskog džet-seta, koji su tom priklikom pojeli 4.000 jastoga. Najskupocenijeg šampanjca bilo je koliko je ko mogao da popije.

Superluksuzni hotel sa 1.539 soba, koji je već stekao epitet jedne od najčudnijih arhitektonskih ekstravagancija našeg doba, podignut je na veštačkom ostrvu u obliku palme. Izgradnja hotela koštala je 1,5 milijardi dolara.

Atlantis ima akvarijum sa 65.000 riba i kitom ajkulom, a gosti mogu ako žele da se brčkaju zajedno s delfinima. Dva apartmana gde su ovaj put odsele holivudska glumica Šarliz Teron i britanska pevačica Lili Loan zauzimaju ni manje ni više nego tri sprata i direktno gledaju na akvarijum. Cene soba kreću se od 450 dolara pa naviše. Osoblje tvrdi da je hotel imao popunjenost od 80 odsto kapaciteta od početka septembra kada je otvoren za goste.

Zvanice je zabavljala pop pevačica Kajli Minog i za to dobila sopstveni fiskalni stimulans – ček na tri miliona dolara. Nastup Kajli Minog pratio je vatromet koji je koštao četiri i po miliona dolara i tvrdi se da je bio osam puta veći od onoga na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu.

Među zvanicama su bili Robert de Niro, Dženet Džekson, Vesli Snajps, Majkl Džordan, Šarliz Teron, Miša Barton, Agnis Dejn, Šidli Bejsi, Jasmin le Bon, Džejd Džeger, Lili Alen…

Kuvarima pomagalo 500 pomoćnika

Meni su pripremili čuveni svetski kuvari Nobu Macuhisa, Đorđo Lokateli, Mišel Rostang i Santi Santamarija, a pomagalo im je 500 kuvarskih pomoćnika i hiljadu kelnera.

Aperitiv: 5.000 boca vrhunskog šampanjca Vev Kliko i kokteli

Predjelo: 4.000 ostriga, 5.000 komada sušija i 300 kilograma dimljenog lososa Glavno jelo: crni bakalar 1,7 tona jastoga , baba ganush (jelo od plavog patlidžana i mešavine sezonskih salata), tabuli (vrsta mezetluka) piletina marinirana u šafranu, kofta jagnjetina i mnoga druga jela iz bliskoistočne kuhinje

Salata: Cezar

Dezert: „Fantazija od dezerta“: krem brile, kolači, sveže voće i sladoled, katalonski i francuske sirevi

Vino: Širaz i šardone „Tabilk“ 2006. iz australijske države Viktorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari