Zvaničnica UN pozvala sve lidere u regionu da rade na izgradnji poverenja 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Specijalna savetnica generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu pozvala je danas sve lidere u regionu, na različitim nivoima vlasti, da se angažuju na izgradnji poverenja i fokusiraju na ono što zemlje vodi napred umesto na izazivanje podela.

„Izuzetno je važno da se svi lideri regiona angažuju na izgradnji poverenja. Ponovo ukazujem na značaj angažmana na izgradnji poverenja na svim nivoima, i na najvišem državnom i na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na omladinu i promociju inkluzivnosti i uzajamnog razumevanja“, rekla je Nderitu novinarima u Beogradu.

Prema njenim rečima, jedna od ključnih poruka koju je ponavljala na sastancima sa predstavnicima srpske vlade i civilnog sektora i sa verskim liderima jeste da je potrebno „priznati iskustva patnje svih zajednica radi izgradnje budućnosti zasnovane na poverenju i uzajamnom razumevanju“.

„Deficit poverenja može da bude premošćen jedino ako na svim nivoima vlasti, od lokalnog do najvišeg, imamo lidere koji su voljni da priznaju da su sve zajednice mnogo propatile“, kazala je Nderitu.

Nderitu, specijalna savetnica Antonija Gutereša, rekla je da njen mandat nije povezan sa utvrđivanjem krivice za počinjene zločine, već sa izgradnjom poverenja, i obećala „punu podršku“ njene kancelarije državama u toj oblasti.

„Mladim generaijama treba ostaviti nasleđe koje vodi napred. To naravno ne znači da treba zaboraviti zločine, već da moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bismo izgradili budućnost u kojoj izvršenje takvih zločina više nije moguće“, kazala je zvaničnica UN.

Navela je da je u prvoj poseti Srbiji tokom mandata, i drugi put u regionu, nakon što je letos bila u BiH, i dodala da je jedan od razloga za davanje prioriteta Srbiji njena „vodeća uloga u regionu“.

Nderitu je rekla da je u fokusu rada njene kancelarije borba protiv govora mržnje, u kojoj blisko sarađuje sa vladama, medijima, školama i pojedincima širom sveta. Dodala je da dobru saradnju ima i sa tehnološkim kompanijama koje stoje iza društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Tviter, Jutjub, Gugl.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da poseta Nderitu Srbiji „nije direktno izazvana incidentom u Beogradu pre nekoliko dana“, ali da je došla u pravo vreme, pri čemu je mislila na dešavanja u vezi sa muralom Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Žakob je rekla da je Nderitu na sastancima u Srbiji veoma otvoreno razgovarala o nasleđu prošlosti, o rizicima povezanim sa govorom mržnje, o pronalaženju načina za izgradnju snažnijeg društva, i o izgradnji poverenja u srpskom društvu i u regionu.

Od najviših zvaničnika Srbije sa Nderitu se sastao jedino predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari