Agencijama najvažnije da se produži rok za zamenske vaučere 1Foto: Stanislav Milojković

Turističke agencije do 24. novembra mogu da se prijave za 2.000 do 5.000 evra državne pomoći koju će moći da iskoriste za pribavljanje garancija za putovanja.

Početkom ove sedmice Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv na koji mogu da se prijave privredna društva, ali i druga pravna lica ili preduzetnici, registrovana u odgovarajućem registru, a koja poseduju licencu organizatora putovanja.

„Ta subvencija se odnosi isključivo na organizatore putovanja, a to su velike agencije koje imaju licence i ovim se subvencioniše pribavljanje licence, što nije loše, jer svaka pomoć dobro dođe, ali se opet zaboravljaju male agencije kojih je više od 600, a koje nemaju nikakvu pomoć“, kaže za Danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Osim toga, agencije po novom Pravilniku koji važi od ove godine, ističe on, imaju pravo do Nove godine da pribave licencu, a ovaj javni poziv za subvencije zaključuje se 24. novembra.

Turističke agencije su nedavno tražile od države i da odloži rok za vraćanje novca građanima koji nisu iskoristili zamenske vaučere.

Država je prošle godine zbog pandemije usvojila Uredbu kojom su svi koji su uplatili odmore preko agencija dobili zamenske vaučere koje mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

U slučaju da ih ne iskoriste, agencije su dužne da od 1. do 15. januara 2022. vrate novac građanima. Agencije, međutim, tvrde da zbog nedostatka posla taj novac nemaju, zbog čega su od države zatražile produžetak roka.

„Kada se radi o zamenskim putovanjima, razmišlja se u Ministarstvu da se usvoje naši predlozi, odnosno da se produži rok za vraćanje novca građanima, jer su shvatili da drugačiji način rešenja tog problema nemamo. Očekujem da do kraja novembra imamo novu uredbu koja će prolongirati taj rok minimum 10 meseci, to je realno da sačekamo da prođe sezona i da onda u oktobru vratimo novac“, napominje Seničić.

Osim toga, agencije su tražile da im se obezbedi da mogu da uzmu kredite, kako bi one koje to ne mogu drugačije uz pomoć kredita vratile novac. Najviše što bi agencijama u ovom trenutku trebalo, kaže Seničić, jeste neka vrsta bespovratne pomoći, poput one koju su hotelijeri dobili, jer su firme u problemu zbog toga što se gotovo dve godine nije radilo.

Direktor Odeon world travela Mirko Bauk kaže za Danas da su agencije tražile tu pomoć oko subvencija, ali da ne zna koliko će koja uspeti da dobije. Ono što su agencije tražile, napominje on, jeste da država pomogne tako što će izdvojiti makar 50 odsto sredstava potrebnih za pribavljanje licence.

„Osim toga, tražili smo odlaganje roka za zamenske vaučere, što je najbitnije u ovom trenutku, jer kada u januaru istekne rok, bićemo u problemu da vraćamo sredstva koja nemamo. Postoje naznake da će to biti odloženo, mi smo tražili da to bude do 1.oktobra i tražili smo kredite za zamenska putovanja“, ističe Bauk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari