AIK banka dobila kredit od EBRD od 50 miliona evra za projekte u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/AIK banka)

AIK banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja malih i srednjih preduzeća i realizaciji brojnih investicionih projekata u Srbiji, saopšteno je danas.

Predviđeno je najmanje 30 odsto ukupnog iznosa bude plasirano kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje, navodi se u saopštenju AIK banke.

„Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će u mnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima“, rekao je predsednik Izvršnog odbora AIK banke Petar Jovanović.

Prema njegovim rečima, AIK banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

„Kreditna linija će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u ‘ozelenjavanje’ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju“, istakla je direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope Aleksandra Vukosavljević.

Mala i srednja preduzeća su, kako se navodi u saopštenju, okosnica srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u domaćem bruto proizvodu (BDP), a AIK banka tradicionalno pruža veliku podršku razvoju tog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari