"Ako nama uvedu fiskalne kase, neka onda to urade i doktorima": Novopazarski pijačari protive se novinama 1

U Beogradu je juče održan protest protiv uvođenja fiskalnih kasa na pijacama. One bi trebalo da se nađu na tezgama do kraja aprila, a na skupu su se okupili radnici sa pijaca širom Srbije. Povodom ovoga istraživali smo šta zakupci tezgi sa novopazarske pijace misle o fiskalnim kasama i da li će protestovati ako se one uvedu.

Pijačni radnici imaju podeljeno mišljenje o uvođenju fiskalnih kasa, ili bolje rečeno neki će prihvatiti ako moraju, dok drugi kažu da će protestovati ispred Gradske uprave, ako do nečega takvog dođe.

Hivzo Salković, uvek nasmejani prodavac voća i povrća, ističe da on nije neko ko bi mogao da ide protiv države.

– Ja sam zadovoljan svojom prodajom na pijaci. Ako žele da uvedu fiskalne kase, nemam ništa protiv, njihovo je da uvedu, naše je da radimo. Nemam protiv koga da protestujem, to je naša država i tu je završena priča – ističe Salković.

Jedna starija prodavačica, koja je želela da ostane anonimna jer, kako kaže, „ne želi da ima inspekciju za vratom“, rekla je da će na fiskalizaciju pristati samo kada svi prodavci budu jednaki.

– Pogledajte ove ljude što prodaju pored reke Raške, nije u redu da oni ništa ne plaćaju, a ja plaćam 60 evra za iznajmljivanje tezge koja je dva sa dva. Sin ima tezgu blizu mene i jednom prilikom inspekcija je došla samo kod njega. Nemojte da me shvatite pogrešno, ja nisam za bezakonje, ali smatram da pravo treba da se primenjuje na svima. Država o nama ne vodi nikakvu brigu i ne daje nam nikakave olakšice. I, ako reše da nam uvedu kase, prva ću da protestujem – rekla je naša sagovornica.

Naša sagovornica još dodaje da od svog rada na tezgi izdržava porodicu, ćerka i snaja imaju fakultete, a nezaposlene su, sin, takođe, fakultetski obrazovan radi na pijaci.

Što se tiče „nelegalnih prodavaca“ koje je pomenula naša sagovornica, pokušali smo da razgovaramo sa njima, ali su odbili.

Jedino nam je jedan stariji čovek, koji sa svojom ženom pored reke prodaje jaja, čaj i još par namirnica, rekao da ono što oni prodaju je sitno i da ponekad nemaju para ni za autobusku kartu da se vrate kući, a da imaju više, svakako bi prijavili svoje kase.

Na delu pijace gde se prodaje tekstil, prodavci se žale da im je korona odmogla, i da su izgubili dosta novca, jer zbog korona mera nisu mogli da izađu da prodaju robu, a i nisu im dolazile mušterije iz Srbije.

– Nisam protiv fiskalizacije, ali ako uvode kase nama, neka ih uvedu advokatima i doktorima. Toliko doktora u Novom Pazaru radi u privatnom i državnom sektoru, što po meni nije uredu. Retko ko od nas ovde ima struju na svojoj tezgi, tako da ne znam kako misle da te kase uopšte i rade – rekao je jedan od pijačnih radnika.

Novi Pazar je poznat po svojoj pijačnoj robi i po cenkanju. Takođe je poznato da decenijama unazad ljudi širom Srbije dolaze u Pazar da kupe raznu tekstilnu robu i to po povoljnim cenama, kao i po dobrom kvalitetu.

Turci ga zovu i Yeni Pazar, što znači nova pijaca, i oduvek je bio centar trgovine u Srbiji. Uvođenjem fiskalnih kasa, nestao bi pijačni duh, saglasni su pijačni prodavci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari