Ako RZS ne zna da rastumači svoje podatke, stručnjaci znaju

Nakon što je Zavod za statistiku odbio da objasni razliku u statistici zaposlenosti u odnosu na izveštaj Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja

Ostavite komentar


  1. Statistika je cudo. Moze da prikazuje sta god i kako kome odgovara, zavisno od parametara. Npr Pera imao 3 zene, ja 1, i u proseku j…i smo po 2, iako ja tu drugu nikad nisam upoznao.

  2. Svaka statistika je nameštaljka. Uvek možeš da dobiješ rezultat koji ti u tom trenutku najviše odgovara.

    1. Nebitan podatak ako znamo da Srbiju očekuje najmanji ekonomski pad. Iznenađenje najavljuje Vućić sa tvrdnjom da je Srbiji obezbeđen ekonomski rast od 1%. A rast od 6 ili 7 procenata sledece godine (to za sledeću godinu tvrdi i MMF).
      Ja očekujem da će EU, da podrži Nato članice sa nekim paketom pomoći sa čime će ostvarit rast ekonomije. Čitao sam neke priče o kreditima od više milijardi evra. Npr. Crna gora se zbog krize sa kovidom, zadužila već za 600 miliona evra iako je to 10% njenog BDP-a. I to je tek početak za CG kojoj od turizma i prodaje nekretnina zavisi oko 40% ekonomije.
      Bit će interesantno da vidimo kako će EU da spreči pad hrvatske ekonomije koji se prognozira do 20% ove godine zvanično!

  3. Poštovani, pomoć države Srbije dobijaju svi punoletni građani na dan 15.5.2020. sa prebivalištem u Srbiji. Državljani Srbije u inostranstvu, nalaze se na spisku za glasanje, ali ne i na spisku za pomoć. Odatle ta razlika, ako uopšte želite da razumete

    1. Svi nasi gastarbajteri rasuti po belom svetu imaju zvanicno prebivaliste u Srbiji, imaju licne karte i pasose na sa srpskim adresama, kod kompjutera se samo to vazi, oni ne znaju gde ko od njih radi…Ovo je samo na znanje i ravnanje…Toliko, da ne bude zamene…Za kompjuter je isto da li Mika radi u Hamburgu, ako ima adresu u Barajevu i sva ostala dokumenta sa tim adresama….

      1. traba znati razliku između PREBIVALIŠTA i BORAVIŠTA pa onda se upustiti u komentarisanje.

      2. Samo oni koji nisu prijavili trajno napustanje zemlje imaju LK, ostalima se briše adresa u Stbiji. Mogu da imaju nekretninu u Srbiji ali nemaju prijavljeno boravište tj. recimo ne mogu da registruju auto u Srbiji. Svi oni koji su prijavili boravak van zemlje duži od 90 dana imaju LK i boravište.

  4. Tih oko 200 hiljada ce dobiti popunjrn listic za glasanje a vratice prazan. Ko sumnja?

  5. Povodom komentara i pitanja javne statistike,
    Iako je prema zvaničnoj statistici RZS „ukupan broj zaposlenih u prvom kvartalu 2020. godine iznosio je 2 186 834 lica“ i kako je takođe poznato da je 1.600.000 ljudi zaposleno kod privatnih vlasnika(podatak od 18 marta 2019.), i ovde objavljenim podatcima o smanjenju broja zaposlenih za 32.000 u 12. mesecu i sa kasnijim rastom u Martu(4582) – tačno smanjenje zaposlenosti je 27418 radnih mesta od Decembra do kraja Aprila.
    To je statističkom analitičkom predikcijom 1,7 procenata smanjenje broja zaposlenih u privatnom sektoru jer državni sektor pretpostavlja se nije otpuštao već čak zapošljavao tokom kriznih dežurstava, dalje posebno uz podatake RZS da je „U odnosu na isti kvartal prethodne godine, ukupna registrovana zaposlenost je povećana za 1,8%, odnosno za 38886“ i to onda dalje sumiranom analitičkom predikcijom može biti i 4,1 % manje radnih mesta u privatno vlasničkim delatnostima.
    Poseban praktično ideološki problem tzv. nacional korporatizacije je sistemsko prevođenje državnih preduzeća i uprava, administracije i društvenih organizacija na programima državnih dotacija i budžetskog stalnog finansiranja – u statuse privrednih društava(dok su to jp) i tako se uklanja preglednost strukture privrede i stvara privid rasta privredne delatnosti tržištno kapitalne ekonomije i što koristi za dobijajanje kreditnih rejtinga istih glavnih državnih privilegovanih korisnika, i ne za finansiranje realne proizvodne privrede.

  6. Kad bi vi znali kakvi tamo likovi rade ne bi vam trebalo pojašnjenje.Od metodologija do kadra sve je to 20 vek…

  7. Oni vise ne znaju ni da lazu. Frljaju se brojkama misleci da preko puta sebe imaju banana podanike. Svakoga dana u svakom pogledu sve vise nazadujemo.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 10

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.