AKS: Vrhovni kasacioni sud brani interese poslovno-bankarskih centara moći 1Foto: vk.sud.rs

Advokatska komora Srbije (AKS) ocenila je da se danas objavljenim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, „direktno narušava pravna sigurnost građana i menja dosadašnja sudska praksa“.

Iz AKS su upozorili da doneti pravni stavovi predstavljaju „poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana“.

„Nakon što je advokatura, u dva navrata, uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, a naročito da se preko zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje naši građani vode protiv banaka, sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da dopuna stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, bez obaveze banaka da posebno dokazuje strukturu troškova, dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana.

„Ovakvim postupanjem se najviša sudska instanca u Srbiji stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći“, ocenili su iz AKS i dodali da „sumnjaju“ u nezavisno postupanje Vrhovnog kasacionog suda u konkretnom slučaju.

Advokatska komora Srbije pozvala je Vrhovni kasacioni sud da „bez odlaganja“ započne razgovore sa predstavnicima advokature u cilju utvrđivanja „najboljeg rešenja u interesu građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari