Aktivisti: Nije poenta da Rio Tinto ode iz Srbije, nego da niko ne vadi litijum i bor 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

U subotu kompaniji Rio Tinto ističe dozvola za istražno pravo rude litijuma u dolini Jadra, zbog čega su se u medijima pojavili napisi da će premijerka Ana Brnabić već sutra saopštiti kako ova kompanija napušta Srbiju, u šta aktivisti iz doline Jadra ne veruju dok sve ne bude “crno na belo”.

“Ne znamo šta će se dešavati narednih dana, nama je cilj da se ta uredba o prostoronom planu područja posebne namene ukine, oglasi Ustavni sud, a onda da nastavimo dalje. Može Rio Tinto i da ode a šta ćemo sa cevima u polju”, kaže za Danas Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar.

Bitno je, napominje ona, da se utvrdi šteta i to bi nakon ukidanja Uredbe trebalo da budu naredni koraci.

“Rudnik ovde niko neće otvarati i to je stav meštana, dok je nas ovde, rudnika neće biti. Ispratila sam priču premijerke da će se pažnja okrenuti dogovorima sa meštanima i dalje je to pritisak na narod ovde, a da pritom niko ne preuzima svoj deo odgovornosti za stanje koje imamo. Ne može tako, moraće da odgovaraju odgovorni, počev od onih koji su ih doveli i onih koji su im dozvolili da kupuju zemlju i kuće bez studija”, ističe Petković.

Meštanima je, kako kaže, svega preko glave, tako da ih više ne interesuju reči, već samo dela.

“Ako Vlada povuče Uredbu onda treba nastaviti da vidimo kako ćemo polje da očistimo. Ovde se buši 15 godina, ima 500 bušotina i treba da dođe neko i proceni, ne mora samo Rio Sava da procenjuje, da vidimo kolika je zaista šteta i jesmo li izloženi nekom zagađenju”, ističe Marijana Petković.

Njen komšija u Gornjim Nedeljicama Zlatko Kokanović kaže da ništa ne veruje dok to ne prođe kroz Vladu i ne bude crno na belo.

“Nije poenta da se Rio Tinto povuče iz Srbije, nego da niko ne vadi litijum i bor u Srbiji, da se trajna zabrana stavi na to. Predsednik države govorio je o moratorijumu na godinu dana, a onda se oglasila kompanija da početak rudnika planira za 2027. Bukvalno priča da se iskoristi pred izbore da se strasti malo smire i stišaju”, ističe Kokanović.

Meštane, kako kaže, ne interesuju nikakvi moratorijumi, ni na godinu, ni na 20 i 50 godina, već samo trajna zabrana istraživanja litijuma i bora.

“Tražićemo da se napravi zakon po kom ne može da se vrši eksploatacija litijuma i bora zajedno. Rio Tintu dozvola za istražno pravo ističe u subotu, 22. januara, tako da oni trenutno nemaju na osnovu čega da rade. Ako Vlada povuče Uredbu onda ne mogu da dobiju ni pravo na eksplataciono polje, a kada nemaju to pravo, ne mogu da rade ni studiju uticaja na životnu sredinu, tako da se vraćaju na nulu”, napominje naš Kokanović.

Kokanović: Treba mi da tužimo Rio Tinto

Meštani će, kaže Zlatko Kokanović, tražiti i da se zemljište koje je iz poljoprivrednog preimenovano u građevinsko vrati ponovo u poljoprivredno.

“Bukvalno, treba mi njih da tužimo za odštetu, šta su radili sa našom dolinom, kada sada u Jadru na ušću u Drinu ima 17 puta više bora nego što je dozvoljeno, šta bi se desilo kada rudnik bude radio”, kaže Zlatko Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari