Aleksić poljoprivrednicima: Bunt i gnev pokažite na izborima 17. decembra 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i jedan od nosilaca opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić pozvao je danas poljoprivrednike da svoj bunt i gnev pokažu na izborima 17. decembra, a da štrajkom neće ništa dobiti od vlasti koja ih za 11 godina nijednom nije podržala.

„Neće ova vlast ništa učiniti za poljoprivedu, da su hteli – mogli su, imali su 11 godina da pomognu srpskom seljaku da ostane na svom imanju, a ostavili su ga samog“, rekao je Aleksić, saopštio je NPS.

Aleksić je podsetio da je Vlada na sastanku sa poljoprivrednicima u maju ove godine obećala određene subvencije, a potom iz budžeta za 2024. godinu izdvojila i trostruko manje sume novca.

„Umesto da podržava srpskog seljaka koji je kroz istoriju othranio i odbranio Srbiju, vlast ga neprestano obmanjuje, sapliće i tera na ivicu opstanka“, rekao je Aleksić.

On je naveo da podržava proteste poljoprivrednika i istakao da je vlast Aleksandra Vučića svojom nesposobnošću dovela poljoprivredu u najgore stanje u poslednjih 20 godina.

Sva dešavanja na protestu pratite u našem BLOGU.

„Dok evropske zemlje izdvajaju i do 30 odsto iz budžeta za poljoprivredu, u Srbiji se izdvaja jedva pet odsto, a sa subvencijama koje su ispod zakonskog minimuma i pogrešno usmerene se kasni i po tri godine“, objasnio je Aleksić.

Navodeći da se NPS zalaže za potpuni zaokret u poljoprivrednoj politici Srbije, Aleksić je rekao da bi to bilo kroz povećanje budžetskog izdvajanja na 10 odsto, ukidanje akciza na dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju i osnivanje kriznog fonda koji bi garantovao minimalne cene poljoprivrednicima u vremenima tržišnih poremećaja.

Kako je naveo Aleksić, koliko je poljoprivreda neiskorišćen resurs pokazuju podaci da sa 5,1 milion hektara poljoprivrednog zemljišta Srbija godišnje ostvaruje prihod od pet-šest milijardi evra, dok Holandija sa 1,5 miliona hektara prihoduje 80-100 milijardi.

On je podvukao da suštinske promene u agrarnoj politici Srbije neće biti bez promene vlasti i pozvao poljoprivrednike da 17. decembra izađu za izbore i glasaju za listu broj sedam na kojoj se nalazi i NPS koji će predstavljati glas svakog srpskog seljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari