Aleksić: Hrana poskupela između 38 i 79 odsto, kolika je tačno inflacija? 1Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u skupštini Srbije Miroslav Aleksić pozvao je danas guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanku Tabaković da kaže kolika je tačno realna inflacija, a ne da, „kao i predstavnici vlasti, ponavlja i ‘uvija’ da je inflacija manja nego što bi mogla biti i da nije veća nego u drugim državama“.

„Mleko je poskupelo 38 odsto, jaja 75 odsto, junetina 71 odsto, piletina 79 odsto, šećer 64 odsto, ulje 54 odsto“, rekao je Aleksić na sednici Odbora skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, prenela je Narodna stranka.

On je istakao da je 18. marta cena sirove nafte na svetskom tržištu iznosila 118,3 dolara za barel i da je tada u Srbiji litar dizela koštao 187 dinara, dok je danas cena sirove nafte 88,6 dolara za barel, a dizel u Srbiji košta 217 dinara po litru.

„Dok na svetskom tržištu pada cena nafte, u Srbiji skače cena benzina, gas u Srbiji je jeftiniji nego u Evropi, a cene u Srbiji skaču“, rekao je Aleksić.

Aleksić je pozvao Jorgovanku Tabaković i da objavi koliki je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, jer se „čini da vlast izbegava da saopšti taj podatak“.

„Koliki je danas javni dug Srbije, pošto ste tvrdili da je krajem godine 2021. godine bio ispod 57,1 odsto BDP-a, a vidimo da se Srbija prethodnih meseci zaduživala zastrašujućom dinamikom“, naglasio je on.

Aleksić je naveo da je Jorgovanka Tabaković na sednici odbora „održala politički govor“, pošto je vlast Srpske napredne stranke „uvela praksu da politički funkcioneri zauzimaju najvažnija mesta u državi na kojima bi trebalo da budu profesionalci, a ne političari“.

„Tako je u NBS, tako je i u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Slušajući Jorgovanku Tabaković pomislio sam da živimo u Švajcarskoj ili Norveškoj i da teku med i mleko, a da su za sve loše krivi međunarodni ambijent, bivša vlast i uvezena inflacija“, dodao je on.

Aleksić je rekao da nije tačna tvrdnja guvernerke da je obim poljoprivredne proizvodnje smanjen zbog suše, i dodao da je poljoprivredna proizvodnja manja „zbog nebrige države i desetogodišnjeg neulaganja u navodnjavanje“.

„Molim vas za manje politike, a više realnosti. Lako je prebacivati krivicu na druge, bivšu vlast, rat, pandemiju, geopolitičku krizu, rast cena naftnih derivata. Da vidimo da li možda možemo nešto da popravimo, a ne da vi kao guvernerka NBS kažete da je krompir poskupeo 152 odsto zbog svadbi koje se organizuju jer nema više pandemije“, rekao je Aleksić guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari