Američka industrija u panici 1Foto: Pixabay/Ulleo

Industrija u SAD je u panici nakon izveštaja Udruženja za industriju solarne energije koji je otkrio da 83 odsto američkih kompanija koje koriste ili kupuju solarne panele očekuje otkazivanje ili kašnjenje, objavio je CNN.

Razlog je to što je Ministarstvo trgovine u martu ove godine otvorilo istragu kako bi utvrdilo da li četiri zemlje koje snabdevaju SAD solarnim panelima — Kambodža, Malezija, Tajland i Vijetnam — koriste komponente proizvedene u Kini, a koje bi trebalo da podležu američkim carinama. Izvršni direktori velikih energetskih kompanija su zabrinuti da bi istraga koju sprovodi Ministarstvo trgovine mogla da izazove kolaps industrije. To nije sasvim iznenađujuće, s obzirom na to koliko se SAD oslanjaju na ove zemlje za materijale za solarne panele.

Oko 80 odsto svih solarnih panela instaliranih u SAD se uvozi iz te četiri države što SAD čini ranjivim na kontinuirane poremećaje globalnog snabdevanja. Naročito za ovako važan proizvod koji može pomoći da se ubrza tranzicija na ekonomiju čiste energije a SAD želi 35 odsto udela solarne energije do 2035.

– Solarna energija je najbrže rastući izvor energije u SAD, a možda i najbolja nada nacije za postizanje klimatskih ciljeva. Ona može pomoći u jačanju ekonomije obezbeđivanjem stabilnog izvora energije iz sunca, tako što će se smanjiti potražnja za fosilnim gorivima. Nije poželjno da bude podložna uticaju brzo rastućih cena fosilnih goriva i ograničenjima zbog uvoza iz država koje ne dele američke vrednosti, navodi se u tekstu CNN-a.

Procenjuje se da solarna energija ima potencijal da do 2035. napaja čak 40 odsto električne energije a mogla bi zaposliti čak 1,5 miliona ljudi u tom procesu. Pristup solarnoj energiji je posebno važan za porodice sa niskim primanjima, koje nemaju mogućnost da priušte rastuće cene energenata u svom domu, i manje je verovatno da će imati generatore ili druge rezervne sisteme kada struja nestane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari