Analitičari predviđaju rast cena nafte iznad 100 dolara po barelu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Vodeći analitičari Vol strita kažu da postoje naznake skoka cena na globalnom tržištu nafte, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U narednim mesecima, rastuće cene sirovina mogu dovesti cenu nafte iznad 100 dolara po barelu. Ako se to dogodi, slaba globalna ekonomija će biti izložena riziku, a cene energije će se vratiti na vrh dnevnog reda mnogih vlada, piše Fajnenšel tajms.

U poslednjih nekoliko meseci cene su ostale na 80 dolara po barelu.

– To je visoka cena, ali ne predstavlja pretnju globalnoj ekonomiji. Jedini razlog zašto se cene nafte nisu zadržale iznad 130 dolara po barelu je to što je potražnja u Kini pala -izjavio je analitičar američke nezavisne finansijske institucije Pajper Sandler, Jan Stjuart.

Prema Džefu Kuriju iz Goldman Sača, „brzi pokret Kine“ će dodati pet dolara po barelu na prognozu investicione banke o povećanju cena nafte na 100 dolara.

Cene sirove nafte Vest Texas intermediate i Brent pale su sa više od 120 dolara po barelu u junu 2022. na ispod 77 dolara po barelu u decembru 2022. Oba brenda su potom ojačali krajem godine, pre nego što su pali početkom januara, a zatim ponovo krenuli na gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari