Anketa Ipsosa: Očekuje se pad inflacije 1foto Stanislav Milojković

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2025. godine biti na nivou od 4,5 odsto, odnosno da će se, posle skoro dve godine, vratiti u ciljanu granicu Narodne banke Srbije (NBS), pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos, koju je danas objavila NBS.

Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja su još niža i očekivana inflacija za februar 2025. godine iznosi 4,2 odsto.

Niža kratkoročna očekivanja zabeležena su i kod sektora privrede i smanjena su sa sedam odsto u decembru, na 6,7 odsto u januaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5 odsto za dve godine unapred, odnosno 3,3 odsto za tri godine unapred, dodaje NBS.

Time su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar cilja centralne banke.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve i tri godine unapred i nisu promenjena u odnosu na prethodnu anketu.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja finansijskog sektora, kao i očekivanja privrede za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja, ukazuju iz NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari