Cene usporavaju: Godišnja inflacija u januaru 6,4 odsto 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Međugodišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena u januaru je pala na 6,4 odsto, sa 7,6 odsto prethodnog meseca.

Istovremeno mesečna inflacija u januaru je povećana za 0,3 odsto u odnosu na decembar, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je prošle nedelje najavila visinu inflacije u januaru, ali i kolika će biti u februaru.

U januaru su hrana i bezalkoholna pića bili skuplji 7,2 odsto nego godinu ranije. U okviru hrane najveći rast cena u ovom periodu zabeležili su povrće 11,9 odsto i meso sa 11,1 odsto, dok su ulja i masti pojeftinili za 4,9 odsto.

Alkoholna pića i duvan su poskupeli 6,4 odsto, a odeća i obuća 7,4 odsto.

Oblast stanovanja, vode i električne energije, gasa i ostalih goriva bila je sveukupno skuplja za 8,4 odto nego u istom mesecu prošle godine, a najveći doprinos dali su gas sa rastom cena od 19 odsto i struja za domaćinstva koja je poskupela 15 odsto.

Posle dve godine velikih poskupljenja, čvrsta goriva, drva, ugalj i pelet su u januaru ove u od odnosu na januar prošle godine pojeftinili u proseku 7,4 odsto.

Zdravlje u Srbiji u januaru je skuplje za 9,7 odsto, a transport za 1,9 odsto i to pre svega zato što su cene svih vidova putničkog prevoza ili smanjene ili stagnirale.

Prosečna inflacija je u 2023. godini iznosila 12,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari