Antić: Švajcarska donacija opštinama 1Foto: FreeImages/ Vullioud Pierre Andr

Ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici četiri opštine i grada potpisali su danas sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom sporazum kojim vlada te države donira 8,89 miliona franaka za projekat energetske efikasnosti javnih objekata u Užicu, Paraćinu, Kruševcu i Vrbasu.

Ta četiri grada i opštine će za projekat izdvojiti sopstvena sredstva u vrednosti od 1,2 miliona franaka, a biće zamenjena stolarija, obnovljene fasade i obavljeni drugi radovi koji će doprineti energetskoj efikasnosti na 18 škola, šest dečjih vrtića i dve zdravstvene ustanove.

Antić je, posle potpisivanja sporazuma, rekao da je iskustvo iz dosad obnovljenih objekata na taj način pokazalo da su uštede energije od 35-50 odsto.

On je dodao da Vlada Srbije takođe ima fond za energetsku efikasnost i da svake godine raspisuje konkurs, na kojem petnaestak opština i gradova dobije sredstva, i da su do sada ona odobrena za pedesetak objekata.

Antić je zahvalio Švajcarskoj, od koje Ministarstvo energetike već duže vremena ima podršku u oblasti energetske efikasnosti i jedan je od ključnih partnera u toj oblasti.

Ambasador Geo je naglasio da je energetska efikasnost jedan od tri ključna cilja u saradnji na razvoju lokalnih samouprava u Srbiji.

Ovo je ključni projekat za nas, jer ima povezujuću ulogu između nacionalnog nivoa, na kojem se definišu ciljevi energetske efikasnosti, i lokalnog, na kome se primenjuju, konstatovao je on.

Geo je podsetio da se švajcarski model energetske efikasnosti već primenjuje u 1.300 gradova u Evropi i da predstavlja „energetsku nagradu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari