APR: U Srbiji 400.646 privrednih subjekata 1Foto: www.apr.gov.rs

Na početku 2021. godine Srbija ima ukupno 400.646 registrovanih aktivnih privrednih subjekata i to 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.

To je danas objavila Agencija za privredne registre (APR), prema podacima Registra privrednih subjekata.

U 2020. godini je zabeležen porast u ukupnom broju registrovanih privrednih subjekata za 9.879 u odnosu na početak 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

U 2020. godini je registrovano osnivanje 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što je za 19 odsto privrednih društava više nego 2019. godine, ali i oko 25 odsto preduzetnika manje u poređenju sa 2019. godinom.

Najviše privrednih društava osnovanih u 2020. godini je registrovalo delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Slede drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Najviše preduzetnika se registrovalo za delatnosti: restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, postavljanje podnih i zidnih obloga.

Iz Registra privrednih subjekata je prošle godine izbrisano 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika.

Po službenoj dužnosti je obrisano 5.797 društava zbog prinudne likvidacije, kao i 5.868 preduzetnika, po zahtevu Narodne banke Srbije, zbog poslovnih računa blokiranih duže od dve godine.

U 2019. godini izbrisano je 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika, a po službenoj dužnosti je izbrisano 24.380 privrednih društava i 5.315 preduzetnika.

Među obrisanim privrednim društvima je najviše bilo registrovano za delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, potom restorani i pokretni ugostiteljski objekati, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom.

Slede računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Među obrisanim preduzetnicima je najviše bilo registrovano za delatnosti računarskog programiranja, potom restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem.

U većem broju brisani su i frizerski i kozmetički saloni, trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, potom oni koji su se bavili drumskim prevozom tereta, održavanjem i popravkom motornih vozila, proizvodnjom odeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari