"Apsolutno je nebitno da li je neko prozapadno orijentisan": Kako ekonomisti gledaju na gubitak resora Zorane Mihajlović 1foto FoNet/Kabinet premijera Srbije

Ekonomski kurs nove Vlade Srbije neće se u bilo čemu razlikovati od onog koje su diktirale prethodne, a presudni uticaj na prioritete u delovanju i dalje će imati samo jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra domaća stručna javnost. Dosad je strategija svih vlada koje predvodi Srpska napredna stranka bila oličena u zaduživanju i direktinim stranim investicijama i ništa ne ukazuje da će se takva orijentacija promeniti ni za jotu.

Naši sagovornici odlazak iz Vlade dosadašnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović ne vide kao “čistku” prozapadnih članova kabineta premijerke Ane Brnabić več jednostavno želju Vučića da u drugi plan skloni one koji se izdvajaju drugačijim izjavama od onih koje on iznosi.

Za ekonomskog analitičara Velimira Gavrilovića nema dileme da se o sastavu Vlade nije pitala premijerka, koja je po funkciji njen najvažniji član, već da su sva personalna rešenja isključivo zavisila od stava prvog čoveka Srbije.

– U tom smislu apsolutno je nebitno da li je neko od ministara u dosadašnjoj Vladi prozapadno orijentisan ili ne. Jednostavno, to nije kriterijum po kome Vučić odlučuje ko će biti i da li će ga uopšte biti u nekom sektoru unutar Vlade Srbije. Ministarka Mihajlović je izrekla niz izjava koje nisu bile usklađene sa onim što svakodnevno izgovara predsednik Vučić i upravo je to razlog što je nema u novom sastavu Vlade – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je energetski sektor u uslovima ekonomske krize jedan od onih na koje bi Vlada trebalo da obraća najviše pažnje i u tom smislu je imao i savete za novu ministarku energetike Dubravku Negre, ali i objašnjenje zašto je na mesto ministra privrede postavljena ličnost koja nije poznata široj javnosti, Rade Basta.

– Nova ministarka bi trebalo da insistira na izgradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije i da se zalaže da solarne elektrane i drugi izgrađeni obnovljivi izvori energije brže dobijaju dozvole za priključenje na distributivnu mrežu, što u ovom trenutku nije slučaj – ističe Gavrilović.

On ne veruje pak da će novoj ministarki biti omogućeno da ima uticaj na poslovanje Elektroprivrede Srbije i da tu njena uloga može da bude isključivo savetodavna.

– Što se tiče dosadašnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović ona se u svojiim izjavama u mnogome razlikuje od predsednika i shodno tome logičan je epilog da je zbog toga više nema u Vladi Srbije. Kad je pak reč o tome da je osoba koja je relativno nepoznata javnosti postavljena na mesto ministra privrede to je najbolji pokazatelj da taj resor u Vladi nema više onakav značaj kakav je ima nekad. Jednostavno, najveći broj preduzeća u restrukturiranju je privatizovan ili su prestao da postoji, a preduzeća u kojima država vodi glavnu reč nisu pod ingerencijom tog resora. Reč je dakle o ministarstvu koje nije toliko bitno. Generalno gledano ne očekujem bilo kakve novine kada je reč o delovanju Vlade Srbije niti imam dileme ko će donositi ključne odluke. To će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić – kaže Gavrilović.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da u novoj Vladi ima previše resora i da će to posebno da otežava rad onih koja se bave privredom.

– Velika usitnjenost kada je reč o resorima će smetati u funkcionisanju ekonomskog dela Vlade. Prosto neće biti jasno šta su ingerencije određenih ministarstva i kakva je uloga Ministarstva privrede u tom kontekstu. Verujem da će i u narednom periodu uticaj predsednika Vučića na Vladu biti presudan kao i dosad. Razlog zbog čega Zorana Mihajlović više nije ministarka energetike treba tražiti u tome što se ona isticala iznošenjem drugačijih mišljenja od onih koja se inače mogu čuti iz redova vladajuće Srpske napredne stranke. Teba videti šta će biti sa njenim angažmanom u narednom periodu. Ono što je izvesnio je da će se s obzirom na to da su rudarstvo i energetika ostali u sitom sekoru, nastaviti sa lošom orijentacijom na dominantno korišćenje uglja u proizvodnji struje – naglašava naš sagovornik.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da je dobro što Zorana Mihajlović više neće biti na čelu resora energetike jer je glavni krivac za kolaps Elektroprivrede Srbije u prošloj zimskoj sezoni.

– Međutim, ne smatram da je njena odgovornost za havariju u EPS-u razlog njenog odlaska sa funkcije niti evidentna pripadnost prozapadnim tendencijama u vladajućoj političkoj opciji. Naime, na njeno mesto dolazi osoba koja ima identičnu agendu kada je reč o kontaktima sa Zapadom. Ništa manje od Zorane Mihajlović prozapadnu orijentaciju nema recimo Goran Vesić, koji takođe postaje novi ministar, jedina razlika je što je Zorana Mihajlović u tome bila previše eksponirana te je to razlog njenog odsustva iz nove Vlade – objašnjava Pavlović.

Dolazak na mesto ministra privrede osobe koja je malo poznata javnosti naš sagovornik objašnjava koalicionim odnosima unutar vladajuće opcije.

– Ne verujem da kadrovima SNS, bez obzira na to što sekor privrede danas nije više tako atraktivan, nije zanimljiv da budu na njegovom čelu. Ipak, predsednik Vučić je došao do zaključka da je važnije da taj sektor pripadne koalicionim partnerima iz redova Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije nego da neko iz SNS bude “udomljen” na funkciji ministra privrede. Kurs Vlade će pak svakako ostati isti, kada je reč o ekonomiji, jer su na ključnim pozicijama ostali ministri iz prethodnog mandata poput Siniše Malog koji će i dalje rukovoditi resorom finansija – kaže Pavlović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas da je teško predvideti kako će Vlada funkcinisati u turbuletnom vremenu koje nam predstoji.

– Drugim rečima, nije lako analizirati šta će biti u narednom periodu u uslovima ekonomske krize u kojoj se nalazimo. Što se tiče personalnih promena pretpostavljam da su one odraz težnje da novi ministri rade bolje i više u korist interesa države. Ono što privreda može da preporuči Vladi je, između ostalog, da razvija sektor prosvete jer su nam potrebni obrazovani mladi kadrovi u ekonomskom sektoru a naš osnovni zahtev prema Vladi u poslednjih petanestak godina ostaje isti a to je smanjenje parafiskalnih nameta. To bi u znatnoj meri rasteretilo poslovanje privrede jer nije logično očekivati da ona pojedine usluge, poput komunalnih, plaća znatno skuplje nego građani – navodi naš sagovornik.

Predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević ukazuje za Danas da se aktuelna Vlada Srbije formira u znatno složenijim uslovima nego prethodna.

– Nalazimo se u ekonomskoj i krizi zbog rata u Ukrajini. Ona je naročito intenzivna energetskom sektoru što se direktno odražava na poslovanje privrede. Nova Vlada bi trebalo da nastavi sa politikom direktnih stranih investicija ali i da se koncentriše na pomoć domaćem preduzetništvu kroz subvencije i druge vrste podrške. U onim segmentima u kojima neće moći da se računa na strane investicije taj proces treba da preuzmu domaća velika preduzeća u prvom redu Elektroprivreda Srbije i Srbijagas a svakako je da treba nastaviti sa izgradnjom infrastrukture koja doprinosi privlačenju stranih investicija -zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari