dinari novac foto Stanislav Milojkovicfoto Stanislav Milojkovic

Akcija progresivne Vojvodine podržala je zahtev sindikata u Srbiji da se minimalna zarada uveća na 38.000 dinara, kao i proteste koje tim povodom danas u Beogradu organizuje Politička platforma Solidarnost.

„Srbija je država sa najvećim nejednakostima u Evropi“, navodi se u saopštenju te organizacije i dodaje da se sa jedne strane nalazi nekolicina veoma bogatih, dok minimalnu ili neznatno veću zaradu, koja trenutno iznosi 32.000 dinara, prima preko 700.000 ljudi, odnosno 30 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Iz Akcije poručuju da najmanje što država može da učini u takvim okolnostima jeste da poveća garantovanu zaradu do iznosa tzv. minimalne potrošačke korpe i pozivaju i druge političke organizacije, udruženja i pojedince u Vojvodini i drugim delovima Srbije da se pridruže tom zahtevu, jer se on zasniva na elementarnoj ljudskoj solidarnosti s onima koji su najugroženiji.

„Postojeći budžetski prihodi dovoljni su za ispunjenje ovog zahteva, uz odgovarajuću preraspodelu kroz progresivno oporezivanje, smanjenje izdataka za naoružanje i investicije koje nisu neophodne, poput nacionalnog stadiona“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari