Arbutina i dalje v. d. direktora 1

I šest nedelja nakon što je Vlada aktivirala konkurs za izbor direktora u JP Nuklearni objekti Srbije, koji je raspisan još februara prošle godine, ovo preduzeće nije dobilo novog „prvog čoveka“ već je „vršenje dužnosti“ direktora i dalje povereno Daliboru Arbutini, koji je na tom mestu već četiri godine, od čega čak tri mimo zakona.

Naime, Arbutini je mandat vršioca dužnosti prema Zakonu o javnim preduzećima prestao posle dva šestomesečna mandata još marta 2015, u međuvremenu smo saznali i da je on u JP NoS na mestu direktora već tri godine bez važećeg ugovora o radu. Vlada Srbije je nakon našeg pisanja, sredinom jula aktivirala konkurs za izbor direktora, na koji se prijavio i sam Arbutina.

Šta se, međutim, dešava sa konkursom, nismo uspeli da saznamo u Vladi Srbije, ali jesmo saznali šta se dešava u Nuklearnim objektima Srbije – rukovoditeljka pravne službe Aleksandra Batinić u petak je dobila otkaz zbog toga što je „svojom krivicom učinila povredu radne obaveze i jer ne poštuje radnu disciplinu“. U otkazu se navodi da je Batinić tokom marta „neovlašćeno postupila pred Agencijom za privredne registre“.

– Uručen mi je otkaz, direktora nisam ni videla. Obezbeđenje me je ispratilo iz firme kao da sam kriminalac, čak su mi pretresli torbu i automobil da ne bih slučajno nešto odnela. Bilo je ponižavajuće. Podneću žalbu inspekciji rada – kaže za Danas sada već bivša radnica JP NoS Aleksandra Batinić.

Ona, međutim, nije prva koja zbog v. d direktora mora da napusti preduzeće koje izdvojeno iz Instituta Vinča od 2009. samostalno funkcioniše. Pre više od godinu i po dana Danas je pisao o tome da su protiv Arbutine podnete čak četiri tužbe za mobing, među kojima i ona koju je podnela spremačica Gordana Sušić (o čemu smo takođe pisali) i jedna krivična prijava. Otkaz je pre dve godine dobila i Želmira Ilić, načelnica sektora Polikliničke službe u ovom preduzeću.

Oktobra prošle godine Drugi osnovni sud u Beogradu presudio je u korist Ilićeve, koja je firmu tužila zbog nezakonitog otkaza. Sud je presudio u njenu korist i naveo kako mora da se vrati na posao, ali i odbacio odgovor koji je na tužbu podneo advokat Dalibora Arbutine i to uz obrazloženje da ne može da se prihvati odgovor advokata koga je ovlastio tuženi Arbutina jer je „punomoćje dato od strane neovlašćenog lica za zastupanje tuženog“.

U daljem obrazloženju ove presude Drugog osnovnog suda ističe se da je presuđeno da se Želmira Ilić vrati na posao jer „tuženi preko ovlašćenog lica nije u ostavljenom roku od 30 dana od dana prijema tužbe podneo odgovor na tužbu kojom bi osporio tužbeni zahtev“, te da je „tužilja priloženim dokazima potkrepila osnovanost zahteva“.

Krajem juna, Danas je i od Vlade ali i od Dalibora Arbutine tražio objašnjenje na osnovu kog ugovora je on i dalje na mestu vršioca dužnosti, ali odgovor nismo dobili.

Arbutina ne ispunjava uslov

Kandidati za direktore javnih preduzeća, osim što ne mogu da budu članovi stranaka, moraju da budu visoko obrazovani, odnosno da imaju pet godina radnog iskustva u struci i tri na poslovima koji su u vezi sa delatnošću preduzeća, kao i da nisu osuđivani. Međutim, Dalibor Arbutina koji ni prvi put pre četiri godine nije izabran na konkursu, već ga je Vlada postavila, između ostalog ne ispunjava jedan od glavnih uslova jer ne dolazi iz struke, već je mašinski inženjer. Pre nego što je izabran za v. d direktora, Arbutina je bio koordinator integralnog sistema upravljanja kvalitetom.

Kandidati

Kako smo ranije već pisali, na konkurs Vlade za izbor direktora u JP NoS osim Arbutine, prijavili su se još dr Dragana Nikolić, dr Slavko Dimović, oboje iz Instituta Vinča, mr Snežana Pavlović iz JP NoS i Čedomir Belić, sadašnji v. d. direktora Zavoda za mere i dragocene metale. Među kandidatima su i doktori nauka Ivan Videnović sa Fakulteta za fiziku, kao i prvi direktor NoS Jagoš Raičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari