ASNS: Političke i estradne teme u fokusu javnosti dok više od polovine građana živi u faktičkom siromaštvu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Prosečna porodica u kojoj dvoje rade jedva da može sebi da obezbedi statističku potrošačku korpu, a oko 700.000 radnika koji primaju minimalnu zaradu ili ostvaruju povremena primanja mogu da kupe samo oko polovine minimalne potrošačke korpe, ističe Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

ASNS, kako navode u saopštenju, želi da ukaže i upozori javnost da je najveći i osnovni problem ove zemlje siromaštvo.

“Velike političke i estradne teme stavljaju se u fokus javnosti dok više od polovine građana živi u faktičkom siromaštvu”, ističe se u saopštenju.

Realna inflacija sa rastom od oko 20 odsto i mesečnim ubrzanjem od skoro dva odsto, navode, bez dodatnog izvesnog povećanja cene struje, dobija karakter spirale i u najvećem delu obezvređuje i statistički rast zarada.

“Stvarni pad kupovne moći u ovoj godini iznosi više od 15 odsto, a radnika koji primaju medijalnu zaradu oko 20 odsto. Porodice koje žive od minimalne zarade duboko su ušle u zonu siromaštva. Posebno su pogođeni penzioneri i mladi na školovanju koji su, osim malog broja koji imaju sreću da se smeste u studentske domove i hrane u studentskim menzama, praktično na ulici jer ne mogu da plaćaju enormno porasle kirije i troškove hrane”, ističe se u saopštenju ASNS.

Život pretežne Srbije sveo se na puko preživljavanje i presipanje iz šupljeg u prazno, napominju oni, dok se sa druge strane svakodnevno, bestijalno i bezobzirno prezentuje i promoviše bahaćenje kvazi elite i polusveta kao virtuelna slika života u Srbiji.

“ASNS zahteva od Vlade Srbije da neodložno, odmah, donese ciljane mere za pomoć svim porodicama koje žive od minimalne zarade, da se umesto korporacijama i tajkunima, cena struje i energenata subvencioniše sirotinji, kao i da se cene osnovnih potreba drže pod stalnom državnom kontrolom”, naglašava ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.